Διάγγελμα Αναστασιάδη: Σήμερα οι αποφάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Σήμερα οι αποφάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει απόψε, 29 Απριλίου, στις 8.30μμ, διάγγελμα, αναφορικά με τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ενώπιον της οποίας θα τεθεί το σχετικό έγγραφο που ετοίμασε η διυπουργική επιτροπή το οποίο περιλαμβάνει χαλαρώσεις στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα και λίστα με συγκεκριμένες επιχειρήσεις οι οποίες θα επαναλειτουργήσουν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι προγραμματισμένο για τις 11.30 και κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο AlphaNews ότι αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες. Επί τάπητος πέραν των χαλαρώσεων θα τεθούν και συναφή ζητήματα όπως για παράδειγμα το νέο καθεστώς εποπτείας των μέτρων που θα ισχύουν καθώς επίσης και τα μέτρα προστασίας και άλλες σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες. Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε μέσω διαγγέλματος προς τον κυπριακό λαό, είτε με δήλωση του. Σε περίπτωση που αυτό γίνει αργά το απόγευμα, τότε θα πρέπει να αναμένονται την Πέμπτη σχετικές διευκρινιστικές διασκέψεις τύπου και από διαφορετικά εμπλεκόμενα Υπουργεία της Κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σημερινή παρουσία της ομάδας των επιδημιολόγων στο Προεδρικό, το κλίμα ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικό καθώς ο οριστικός κατάλογος των χαλαρώσεων στον οποίο κατέληξε η διυπουργική επιτροπή, περιλαμβάνει την πλειοψηφία των εισηγήσεων και απόψεων που η επιδημιολογική ομάδα εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως μαθαίνουμε πρόκειται για ένα οδικό χάρτη χαλαρώσεων που εκτείνεται μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, η εφαρμογή των οποίων θα γίνεται σταδιακά και με βάση την επιδημιολογική ανάλυση της κατάστασης ανά 15 ημέρες.

Κυβερνητικοί κύκλοι λένε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν κάθετος ενάντια στις όποιες διαρροές αναφορικά με την πρώτη δέσμη των χαλαρώσεων. Ωστόσο με βάση τα όσα ο Καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της ομάδας των επιστημόνων Δρ. Πέτρο Καραγιάννη προκύπτουν τα εξής:

Για τα SMS: Οι πληροφορίες λένε ότι αυξάνονται από 1 σε 2 οι κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις.

Κασκευαστικός τομέας: Φαίνεται ότι επαναλειτουργεί, όπως επίσης και κάποιες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους.

Καταστήματα λιανικού εμπορίου: Επαναλειτουργία μικρών καταστημάτων με συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων και κάτω. (δεν το ανέφερε ο κ. Καραγιάννης ωστόσο αυτό λένε πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες)

Κέρφιου: Αναμένεται να παραταθεί λίγο ίσως μέχρι τις 10 ή 11 το βράδυ η ελευθερία στην κυκλοφορία.

Άθληση: Υπάρχουν κάποιες χαλαρώσεις που όπως όλα δείχνουν αφορούν τους εξωτερικούς χώρους και όχι μόνο.

Παραλίες: Φαίνεται πως θα επιτραπεί το κολύμπι υπό την αίρεση ότι μετά από αυτό οι πολίτες θα αποχωρούν από την παραλία.

Εποπτεία των μέτρων: Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία καθώς το πεδίο γίνεται πολύ πιο περίπλοκο έχοντας υπόψη τις νέες χαλαρώσεις. Σε αυτό θα εμπλέκονται πέραν της Αστυνομίας, οι επιθεωρητές Υπουργείων και η πολιτική άμυνα και άλλους φορείς που σχετίζονται από ανάλογους τομείς. Επίσης θα καταγγέλλονται εργοδότες που δεν εποπτεύουν με επάρκεια τους εργαζομένους τους για την εφαρμογή των οδηγιών.

Χρήση μάσκας: Δύο διαβαθμίσεις αναφορικά με την χρήση μάσκας. Υποχρεωτική σε χώρους όπως οι υπεραγορές, ισχυρή σύσταση σε χώρους εργασίας με μικρές αποστάσεις και κλειστούς χώρους με 2-3 άτομα. Επίσης σε ουρές έξω από επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές.