«Πόλεμος» ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας: «Πληρωμένη» απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τους Ποντίους

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Ελλάδας-Τουρκίας: «Πληρωμένη» απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για τους Ποντίους

Σφοδρή διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την Τρίτη (19/05) στο Σύνταγμα, όπου ομάδα πολιτών έκαψε την τουρκική σημαία.

Τα βέλη της «ρίχνει» η Αθήνα προς την Άγκυρα, μέσω της απάντησης που εξέδωσε στην ανιστόρητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

Με αυτά τα καταλυτικά λόγια η Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, δίνει την δική της απάντηση στην ανιστόρητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και συνεχίζει: «Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».

Και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει: «Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

«Αβάσιμες και ανόητες οι δηλώσεις της Ελλάδας»

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα εξαπέλυσε νέα προκλητική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να εξαπολύει «πυρά» εναντίον της χώρας μας με αφορμή την Ημέρα Μνήμης τηςΓενοκτονίας των Ποντίων και να κάνει λόγο για «αβάσιμες και ανόητες» δηλώσεις από πλευράς του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών Αρχών.

Στην ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε χθες, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η 19η Μαΐου 1919, όταν κάναμε το πρώτο βήμα του εθνικού πολέμου για την απελευθέρωσή μας, είναι μια ευλογημένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν κατά του ιμπεριαλισμού. Μια τέτοια ημέρα, οι αβάσιμες και ανόητες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών, υπό το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919, δεν μπορούν να συμβιβαστούν ούτε με τα ιστορικά γεγονότα ούτε με τις Αρχές του 21ου αιώνα».

Η ίδια ανακοίνωση κάνει λόγο για «εισβολή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη την 15η Μαΐου 1919», η οποία «προστέθηκε στην κατοχή της Κωνσταντινούπολης».

«Και αυτή η φοβερή κατοχή χωρίς δικαιολογία έγινε σκηνικό φρικαλεότητας που μετατράπηκε σε μια προγραμματισμένη και επαίσχυντη εισβολή» υποστηρίζει επίσης η ανακοίνωση.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, η Άγκυρα αναφέρει:

«Η ελληνική ηγεσία, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, θα πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της Ερευνητικής Επιτροπής των χωρών της Συμμαχίας και τα γεγονότα πίσω από το άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου της Συνθήκης της Λωζάννης».

«Μετά την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας, η πρόταση του πρωθυπουργού Βενιζέλου για υποψηφιότητα του μεγάλου ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ για το Νόμπελ Ειρήνης αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της σημερινής προσπάθειας αντίθετης ανάγνωσης της ιστορίας από ανεύθυνους και ριζοσπαστικούς κύκλους» λέει η ανακοίνωση, και καταλήγει λέγοντας:

«Είναι ανάγκη να κατανοήσει ορθά η Ελλάδα τις αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο αντί να αρνείται, όπως έκανε και στο παρελθόν, να δεχθεί τη χείρα φιλία που της τείνουμε για επίλυση των διμερών μας διαφορών μέσω του διαλόγου».

Η αντίδραση της Τουρκίας στο κάψιμο της σημαίας

«Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν στρωμένη μπροστά του λέγοντας ότι "είναι η τιμή ενός έθνους". Από τότε έχουν περάσει 100 χρόνια. Οι ρατσιστές ακόμη δεν έχουν πάρει το απαραίτητο μάθημά τους. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας» ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χαμί Ακσόι στο Twitter.

Ordularımız İzmir’i geri aldığında Atatürk önüne serilen Yunan bayrağını, “Bir milletin onurudur” diye çiğnetmemişti. Aradan yüz yıl geçti. Irkçı kafalar hala gereken dersi almamış. Şanlı bayrağımıza hiçkimse el uzatamaz!

— Hami Aksoy (@HamiAksoy2) May 19, 2020

Στην ανακοίνωσή του νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας. Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού».

Ένταση επικράτησε το απόγευμα της Τρίτης (19/05) στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μπροστά από τη Βουλή.

Το χρονικό

Πλήθος κόσμου ντυμένο με τις παραδοσιακές φορεσιές απέτισε φόρο τιμής για το χαμό 353.000 Ελλήνων του Πόντου με τραγούδια, χορό και κατάθεση στεφανιού.

Όπως κατέγραψε ο φακός του Newsbomb.gr, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων σημειώθηκε ένταση όταν μια μικρή ομάδα από τους συγκεντρωμένους έβαλε φωτιά σε τουρκική σημαία, με τους υπόλοιπους να προσπαθούν να τους αποτρέψουν.