Επικίνδυνη κλιμάκωση: Εδώ θέλουν να «τρυπήσουν» οι Τούρκοι - Αυτός είναι ο ψευδοχάρτης

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Εδώ θέλουν να «τρυπήσουν» οι Τούρκοι - Αυτός είναι ο ψευδοχάρτης
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Επιμένει το καθεστώς Ερντογάν για σεισμικές έρευνες στο «τόξο» Κρήτης - Ρόδου - Καρπάθου - Καστελλόριζου - Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση με την Άγκυρα μετά και την εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ - Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και τεταμένη περίοδο έχουν εισέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διπλωματικούς και στρατιωτικούς αναλυτές να μιλούν πλέον ανοιχτά για αναπόφευκτο «θερμό» επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η είδηση πως τουρκική εταιρεία πετρελαίου ζήτησε άδεια για να προχωρήσει σε έρευνες μια ανάσα από τα ελληνικά νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Αθήνα και παράλληλα έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ΤΡΑΟ κατέθεσε αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η… λεπτομέρεια στην υπόθεση είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά υφαλοκρηπίδα ελληνική, λέει ότι φτάνει εκεί η δική της υφαλοκρυπίδα, διεκδικεί ως δική της ΑΟΖ ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου έως και Νοτιοανατολικά της Κρήτης και ζητά να κάνει εκεί έρευνες πετρελαίου.

Ο Έλληνας δημοσιογράφος στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, παρουσιάζει στον «Ελεύθερο Τύπο» τον προκλητικό χάρτη της Τουρκίας, τον οποίο κατέθεσε η τουρκική εταιρία πετρελαίου και ζητά άδεια για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές κοντά σε Ρόδο, Κρήτη και Κάρπαθο.

Στον ψευδοχάρτη αποκαλύπτονται οι ακριβείς περιοχές όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες και οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας - «Προχωρούμε στις έρευνες»

Στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο απάντησε σήμερα (02/06) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Χαμί Ακσόι επιβεβαιώνει την αδιάλλακτη, ανιστόρητη και επικίνδυνη τακτική της Άγκυρας υποστηρίζοντας πως οι νέες περιοχές ερευνών που έχει αιτηθεί η τουρκική εταιρεία πετρελαίου για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η Άγκυρα στον ΟΗΕ.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα. Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά , οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.