Υπουργικό: Αποφασίζει για την Γ΄ φάση χαλάρωσης των μέτρων

Υπουργικό: Αποφασίζει για την Γ΄ φάση χαλάρωσης των μέτρων

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις ενόψει της τρίτης φάσης της άρσης των περιορισμών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τη συνεδρίαση.

Η 3η φάση άρσης των περιορισμών θα αρχίσει είτε στις 9 Ιουνίου είτε στις 13 και θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Οι χαλαρώσεις θα αφορούν την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, ειδικών και θερινών σχολείων, καθώς και των κατασκηνώσεων.

Επίσης τo άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών, με εξαίρεση την αποβίβαση επιβατών από κρουαζιερόπλοια.

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων υπό προϋποθέσεις, όπως όλα δείχνουν αναμένεται στις 13 Ιουνίου.

Για τον Αύγουστο μεταφέρεται η επαναλειτουργία θεάτρων και σινεμά κλειστού χώρου και η διοργάνωση φεστιβάλ και συναυλιών.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη που είχαν χθες στο Προεδρικό μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, ανέφεραν ότι συζήτησαν και το ενδεχόμενο επίσπευσης ορισμένων μέτρων που ήταν προγραμματισμένα για αργότερα.

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, ανέφερε ότι θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις.

Για το θέμα της τέλεσης γάμων, η κ. Κολιού παρέπεμψε από τον Σεπτέμβριο και μετά.

 


Το μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ρωτήθηκε κατά πόσο θα ανοίξουν τα οδοφράγματα εντός Ιουνίου και είπε ότι «δεν είναι δική μας απόφαση», ενώ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε πληροφόρηση για την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με την αντίστοιχη επιδημιολογική ομάδα.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είχε πει μετά τη σύσκεψη, χθες, ότι σήμερα θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με την επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων, ενώ τα ειδικά σχολεία θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν από την επόμενη βδομάδα.