Καταδίκη έκνομων ενεργειών Άγκυρας από Μισιέλ-Μπορέλ

Καταδίκη έκνομων ενεργειών Άγκυρας από Μισιέλ-Μπορέλ

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκαν στον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα των παράνομων αυτών ενεργειών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Στη συζήτηση υπήρξε συναντίληψη ως προς τον ρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαδραματίζει παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας και εμμένοντας με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων της», αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίον ενημέρωσε για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Αντίστοιχα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα θέματα που συζήτησε με τους πιο πάνω αξιωματούχους της ΕΕ κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες μαζί τους.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή και συντονισμό για τα θέματα που απασχολούν Ελλάδα και Κύπρο και που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο και ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό. Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην επερχόμενη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.