Σύσκεψη στο Προεδρικό για τα εισαγόμενα κρούσματα

Σύσκεψη στο Προεδρικό για τα εισαγόμενα κρούσματα

Αποφάσεις για δεύτερη φάση στις αφίξεις στα αεροδρόμια της Κύπρου μετά τις 20 Ιουνίου αναμένεται να λάβουν σήμερα οι αρμόδιοι που παρακάθονται σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Στην σύσκεψη που αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: η Hermes Airports, τα Υπουργεία Υγείας, Μεταφορών, Δικαιοσύνης, το υφυπουργείο Τουρισμού, η Πολιτική Αεροπορία και η Αστυνομία, υπό το πρίσμα και των δεδομένων που αφορούν τα εισαγόμενα κρούσματα.

Από τις 20 Ιουνίου αρχίζει η δεύτερη φάση στις αφίξεις των αεροδρομίων καθως από τις χώρες που θα ανήκουν στην κατηγορία Α δεν θα απαιτείται να έχει κάποιος πιστοποιητικό για να ταξιδέψει, αλλά όλοι οι επιβάτες είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική μορφή για να ταξιδέψουν. Για την κατηγορία Β’ θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο με αρνητικό αποτέλεσμα και ο οποίος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση τους

Γρήγορο τεστ και καραντίνα μιας ημέρας

Υπενθυμίζεται πως χθες σε δηλώσεις στο πλαίσιο επιθεώρησης των κτιριακών έργων τα οποία αφορούν την αναβάθμιση των δικαστηρίων ο κ. Καρούσος είπε ότι «στις επόμενες ημέρες προχωρούμε και σε νέα διαδικασία ούτως ώστε να έχουμε αναλύσεις, οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα σε σύντομο χρόνο, σε μιάμιση ώρα, κι εκεί δεν θα χρειάζεται ούτε καν να περιμένει κάποιος σε καραντίνα μία ημέρα μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα».

Υπ. Μεταφορών: Σε μιάμιση ώρα το αποτέλεσμα για κορωνοϊό στα αεροδρόμια τις επόμενες ημέρες
Διευκρίνισε ότι «θα γίνεται για όλους όσοι πρέπει να κάνουν το τεστ με την άφιξη στην Κύπρο, όπως το κάνουν και σήμερα». Απλά σήμερα, εξήγησε, από χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β πρέπει να μεταβαίνουν σε κάποιο ξενοδοχείο για μια ημέρα σε καραντίνα μέχρι την γνωστοποίηση του αποτελέσματος. Αυτό που θα αλλάξει, σημείωσε, είναι ότι θα περιμένουν στο αεροδρόμιο μέχρι να υπάρχει το αποτέλεσμα.

«Από κάποιες χώρες, οι οποίες τεκμηριωμένα οι αρχές της χώρας δεν μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες τους αυτές τις αναλύσεις, αν το Υπουργείο Υγείας το δικό μας τεκμηριώσει αυτό το γεγονός, τότε θα δίνουμε την ευκαιρία σε αυτούς που θα ταξιδεύουν από αυτές τις χώρες στην Κύπρο να κάνουν την ανάλυση τη συγκεκριμένη με την άφιξη στην Κύπρο. Αυτό θα επιλύσει αρκετά προβλήματα χωρίς να μειώνει το θέμα ασφάλειας και υγείας που έχει σχέση με τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά τα εισαγόμενα κρούσματα που είχαμε τις τελευταίες ημέρες κι αν θα αλλάξει τίποτα στον σχεδιασμό, ο κ. Καρούσος απάντησε πως «δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό αντίθετα όλα επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι έχουμε κάμει μια πολύ καλή και αποτελεσματική δουλειά στο θέμα του να προετοιμαστούμε για το άνοιγμα των αεροδρομίων», είπε.

Διευκρίνισε ότι για τις χώρες που δεν ανήκουν στην κατηγορία Α και Β από όπου προέρχονται όλα τα κρούσματα ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία. «Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει ανάλυση για τον κορωνοϊό αν δεν είσαι Κύπριος πολίτης. Αν είσαι Κύπριος πολίτης έχεις το δικαίωμα να κάνεις αυτή την ανάλυση με την άφιξη στην Κύπρο κι είναι με αυτό τον τρόπο με τον οποίον ελέγχουμε ή μειώνουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού από χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου», ανέφερε.

Τόνισε ότι από χώρες που δεν είναι στην κατηγορία Α και Β ο επισκέπτης πρέπει να πηγαίνει 14 ημέρες σε αυτοπεριορισμό. «Επομένως υπάρχει καραντίνα και δουλεύουν όλα όσα έχουμε ετοιμάσει με τα πρωτόκολλά μας. Το θέμα είναι να έχουμε ένα αποτελεσματικό άνοιγμα των αεροδρομίων, παραγωγικό για την οικονομία χωρίς να επηρεάσουμε τη δημόσια υγεία», σημείωσε.

Τουρίστες από Αυστραλία

Ο κ. Καρούσος τόνισε ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, οι οποίες έχουν καταθέσει ένα σχέδιο δράσης των αεροδρομίων. «Η Κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει ζητήσει τηλεδιάσκεψη με την Κύπρο, με Υπουργούς που έχουν σχέση με το άνοιγμα των αεροδρομίων και με άλλους Υπουργούς της ΕΕ ακριβώς για τον λόγο ότι θεωρούν ότι εμείς είμαστε από τους πρώτους, οι οποίοι έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο υλοποιούμε», είπε.