Καρούσος: Δεν περιμένουμε περισσότερους από 1.200 επιβάτες την ημέρα (vid)

Καρούσος: Δεν περιμένουμε περισσότερους από 1.200 επιβάτες την ημέρα (vid)

Στην παρακολούθηση των διαδικασιών που ακολουθούνται στα κυπριακά αεροδρόμια και στην επίλυση προβλημάτων, μετά την απόφαση για την επαναλειτουργία τους και άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, στοχεύει η υπηρεσιακή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών και εκπροσώπων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε στην εκπομπή Alpha Eνημέρωση ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διαδικασίες της δεύτερης φάσης ανοίγματος των αεροδρομίων την Κυριακή 20 Ιουνίου. Οπως είπε, διαπιστώνεται ότι ακολουθούνται τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες, γίνονται οι εξετάσεις, οι ταξιδιώτες απευθύνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και "κάποια μικροπροβλήματα θα επιλυθούν."

Ο κύριος Καρούσος εκτίμησε ότι τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας των αεροδρομίων οι επιβάτες δεν αναμενεται να ξεπεράσουν τους 1,000-1,200 ημερησίως και οι αρμόδιοι εξετάζουν όλη την "αλυσίδα ταξιδιού, από την ώρα άφιξης στο αεροδρόμιο μέχρι την έξοδο για το αεροπλάνο."

Κατά τη σύσκεψη θα συζητηθούν θέματα όπως οι μεταφράσεις σημάνσεων και σε άλλες γλώσσες και η εξεύρεση νέου χώρου για τη διενέργεια των γρήγορων τεστ, που ίσως μεταφερθεί στο χώρο του νέου αεροδρομίου.

Όπως είπε, η προκήρυξη των προσφορών θα γίνει άμεσα ώστε σε διάστημα το αργότερο 40 ημερών να είναι διαθέσιμα για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Κύπρο, που θα είναι επίσης "μοριακά, αλλά πολύ πιο γρήγορα" σε μιάμιση ώρα.

Σε ότι αφορά στη διαφοροποίηση χωρών στις κατηγορίες Α και Β, όπως το Ισραήλ, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι το θέμα είναι διαδικαστικό και θα πρέπει να συζητηθεί ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Σημείωσε ότι την Κυριακή επαναλειτουργεί και το αεροδρόμιο Πάφου, με την πρώτη άφιξη στις επτά το απόγευμα και την πρώτη αναχώρηση. Εκεί θα βρίσκεται και ο ίδιος για να υποδεχθεί τους πρώτους επιβάτες, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Απαντώντας για το θέμα των οργανωτών ταξιδίων που κλείνουν πακέτα και παραχωρούν κουπόνια στους τουρίστες, ο κύριος Καρούσος ξεκαθάρισε ότι αυτό αποτελεί ρίσκο για τις εταιρείες, ωστόσο δεν είναι κάτι που απαγορεύεται. Και επισήμανε ότι από τη Μεγάλη Βρετανία, δικαίωμα να ταξιδέψουν έχουν μέχρι στιγμής μόνο οι Κύπριοι υπηκοοι και οι μόνιμα διαμένοντες στην Κύπρο.