Στο Προεδρικό για την Δ' Φάση οι επιδημιολόγοι -Τι αλλάζει

Στο Προεδρικό για την Δ' Φάση οι επιδημιολόγοι -Τι αλλάζει

Η Κύπρος οδεύει ολοταχώς στη Δ Φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που λήφθησαν λόγω κορωνοϊού. Σήμερα το πρωί στο Προεδρικό «σφραγίζεται» το τέταρτο κατά σειρά «ξεκλείδωμα», που από την Τετάρτη 24 Ιουνίου οδηγεί την Κύπρο ακόμα ένα βήμα στην κανονικότητα. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε στο Προεδρικό, ολόκληρη την επιστημονική ομάδα η οποία θα δώσει τις απόψεις της και για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης από και προς τις ελεύθερες περιοχές. Εκεί θα βρεθεί και ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στην Δικοινοτική Επιτροπή Υγείας Λεωνίδας Φυλακτού.

Τα πολύ καλά επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάζει εδώ και αρκετό καιρό η Κύπρος δίνουν ώθηση στους επιδημιολόγους να «ανάψουν το πράσινο φως» στην Κυβέρνηση να λάβει ακόμα πιο τολμηρές αποφάσεις. Στην ουσία το ξεκλείδωμα της Δ Φάσης οδηγεί στην επαναλειτουργία επιχειρήσεων και υποστατικών κλειστού χώρου όπως είναι:

Τα θέατρα
Οι αίθουσες κινηματογράφου
Οι κλειστοί παιδότοποι
Οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους (τελετές αποφοίτησης, συνέδρια, ορκωμοσίες κα).

Παράλληλα, από την Τετάρτη αίρεται η συνάθροιση των 10 μόλις ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και το διάστημα 07 Ιουλίου -30 Αυγούστου θα επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία 150 ατόμων. Παράλληλα, από τις 29 Ιουνίου αλλάζουν τα διατάγματα και επιτρέπεται η χρήση κλειστών αιθουσών αθλοπαιδιών.

Σημειώνεται ότι άλλες μαζικές εκδηλώσεις όπως οι δεξιώσεις μαζικών γάμων, βαφτίσεων, συναυλίες και φεστιβάλ θα εξεταστούν σε μεταγενέστερο στάδιο ίσως τον Σεπτέμβριο.

Πάντως, η Δ Φάση χαλάρωσης των μέτρων «έτρεξε» αφού με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς προσδιοριζόταν στα τέλη Αυγούστου. Όλες οι επιχειρήσεις και χώροι που θα επαναλειτουργήσουν θα βασιστούν σε ειδικά πρωτόκολλα που θα εκδώσει το Υπουργείο Υγείας.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής, Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε ότι «τα επιδημιολογικά μας δεδομένα είναι πολύ θετικά και κρίνουμε ότι έφθασε η ώρα να χαλαρώσουμε και άλλο τα μέτρα. Εμείς θα προβούμε σε εισηγήσεις, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Σύμφωνα με τον δρα Καραγιάννη, η Δ Φάση περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων θεάματος όπως θέατρα, κινηματογράφοι, παιδότοπων και γενικά κλειστών αιθουσών. Ο δρ Καραγιάννης ρωτήθηκε από την Offsite για την ακριβή ημερομηνία έναρξης της Δ Φάσης και ανέφερε ότι «θα εξεταστεί την Παρασκευή» (σήμερα). Ωστόσο, δεν απέκλεισε αυτό να γίνει αρχές Ιουλίου.

Βλέπουν και Αεροδρόμια

Όπως πληροφορούμαστε, στη σημερινή συνεδρία ο Πρόεδρος θα ζητήσει από τους ειδικούς την άποψή τους για το άνοιγμα των Αεροδρομίων μια ημέρα πριν από την έναρξη της Β Φάσης στα Αεροδρόμια. Παράλληλα, θα εξεταστεί η κατηγοριοποίηση των χωρών αφού πλέον οι επισκέπτες από: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία ,Γερμανία,Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νορβηγία,Σλοβακία, Σλοβενία, Ελβετία δεν θα υποβάλλονται προηγουμένως σε τεστ κορωνοϊού.

Για τις χώρες της Β' κατηγορίας θα συνεχίσει να ισχύει το τεστ κορωνοϊού ως απαραίτητη προϋπόθεση για είσοδο στην χώρα.

Κάποιες από τις 18 αυτές χώρες όμως παρουσιάζουν έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και ο Πρόεδρος θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση. Παράλληλα, ίσως τεθούν νέες ασφαλιστικές δικλείδες για την κάθοδο επισκεπτών από «επικίνδυνες» χώρες.

ΠΗΓΗ offsite