ΥΠΕΣ -Σκληρότερη στάση για μετανάστες: Εξετάσεις εξπρές και απελάσεις

ΥΠΕΣ -Σκληρότερη στάση για μετανάστες: Εξετάσεις εξπρές και απελάσεις

Το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε χθες την Ολοκληρωμένη Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου την οποία προωθεί η κυβέρνηση και η οποία εστιάζει στην αποτροπή μεταναστευτικών ροών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, αλλά και στην αποτελεσματική και γρήγορη εξέταση αιτήσεων για άσυλο.

Εμφανής η απουσία μέτρων για την ένταξη-ενσωμάτωση των μεταναστών-προσφύγων στην κυπριακή κοινωνία, αλλά και την αποτροπή-αποφυγή περιθωριοποίησης-στοχοποίησής τους. Θέση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αυτή εκφράστηκε χθες από τον Νίκο Νουρή, είναι πως «η κοινωνική ενσωμάτωση δεν μπορεί να γίνει πράξη όταν πρέπει να διαχειριστεί κανείς τεράστιους αριθμούς, ιδιαίτερα ατόμων με διαφορετικά ήδη, έθιμα και κουλτούρα», ενώ για μια ακόμα φορά έγινε αναφορά στο ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση «εγκυμονεί τον σοβαρό κίνδυνο της δημογραφικής αλλοίωσης του νησιού». Ο κ. Νουρής έθεσε ως προϋπόθεση της ενσωμάτωσης το να εφαρμοστεί η αυτόματη μετεγκατάσταση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει «ακτινογραφία» των αιτητών ασύλου στο νησί, τόνισε πως υπάρχουν δύο βασικές δίοδοι: αυτές που ελέγχει η Δημοκρατία (εικονικοί φοιτητές-εικονικοί γάμοι) και αυτές που δυστυχώς δεν ελέγχονται από τη Δημοκρατία και φτάνουν μέσω κατεχομένων ή διά θαλάσσης.

 

Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Νουρή, είναι μέσα από την πολιτική της κυβέρνησης να επιτευχθεί συγκράτηση και δραστική μείωση των μεταναστών-αιτητών ασύλου στο νησί μέσα από τη διόρθωση-εξάλειψη των παθογενειών του συστήματος. Επεσήμανε πως αποτελεί επικίνδυνο λάθος να τσουβαλιάζουμε όλους τους μετανάστες-πρόσφυγες-αιτητές ασύλου μαζί, καθώς στο τέλος η Κύπρος θα γίνει ένα τεράστιο Κέντρο Φιλοξενίας. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωσή του υπουργού, ο οποίος τόνισε πως «ως κυβέρνηση έχουμε ευθύνη να παρέχουμε συνθήκες ασφάλειας σε όσους διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας, και αυτό δεν θα το επιτύχουμε αν μετατρέψουμε την Κύπρο σε μεταναστευτικό παράδεισο». Δεν αμέλησε μάλιστα να στείλει το μήνυμα στους επικριτές ότι «αυτοί που σήμερα τους τσουβαλιάζουν όλους αδιακρίτως, μπορεί να νομίζουν πως σκοράρουν πόντους κατά της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας την Κύπρο ως δήθεν παραβάτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αδικούν τους πρόσφυγες-μετανάστες που έχουν ανάγκη τη δική μας αλληλεγγύη και φροντίδα». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εσωτερικών, η ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος εστιάζει στην: αποτροπή τέλεσης εικονικών γάμων, την αποτροπή άφιξης φοιτητών που καταλήγουν, όπως είπε, αιτητές ασύλου και την αποτροπή διέλευσης από τα κατεχόμενα (πέραν του 75% των αιτητών ασύλου).

Οι αριθμοί

Μεταξύ 2014 και πρώτου τριμήνου του 2020, οι νέες αφίξεις αυξήθηκαν δραματικά και έφτασαν τις 34.000 σε σχέση με 14.440 την προηγούμενη πενταετία, καθιστώντας την Κύπρο, σύμφωνα με όσα επικαλείται το Υπουργείο Εσωτερικών, αναλογικά πρώτη μεταξύ όλων των χωρών μελών της ΕΕ σε αριθμό αιτητών ασύλου. Οι αιτητές ασύλου, σύμφωνα με τα στατιστικά που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποτελούν το 3,8% του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε αντίστοιχες χώρες πρώτης γραμμής μετανάστευσης οι αιτητές ασύλου δεν ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού των χωρών. Το 2019, ο συνολικός αριθμός αιτητών ασύλου στη Δημοκρατία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα έφτασε τις 19.200. Άλλες 2.500 περίπου αναμένουν την εκδίκαση της προσφυγής τους στο Διοικητικό Δικαστήριο. ΣΕ αυτούς τους αριθμούς πρέπει να προστεθούν και τα 11.600 πρόσωπα στα οποία παραχωρήθηκε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Μέσω εγγραφής σε κολέγια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την τριετία 2017 – 2019, 3.214 πρόσωπα αιτήθηκαν άσυλο και άλλοι 2.239 τέλεσαν γάμο με Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι, βάσιμα, χαρακτηρίζονται σαν εικονικοί, σύμφωνα με τον κ. Νουρή. Υπολογίζεται ότι την τριετία 2017 – 2019 τελέστηκαν σχεδόν 4.000 εικονικοί γάμοι, κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένα δημαρχεία, όπως επεσήμανε.

Πράσινη Γραμμή

Σε σχέση με την πράσινη γραμμή ο υπουργός εσωτερικών τόνισε πως χωρίς καμιά διάθεση ανάδειξης της σε σκληρό σύνορο, η Κύπρος διεκδικεί την εφαρμογή όλων των μηχανισμών ασφαλείας και ελέγχου που εφαρμόζονται στα σημεία εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ελεγχόμενο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα μέτρα που προωθούνται

Σε μια προσπάθεια, θα λέγαμε, «αστυνομικής» διαχείρισης των αιτητών ασύλου, θεσπίστηκε κατάλογος με 21 ασφαλείς χώρες για επιστροφή, των οποίων οι αιτήσεις θα θεωρούνται προδήλως αβάσιμες, εκτός αν ο αιτητής αποδείξει βάσιμα ότι κινδυνεύει η ζωή του εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του. Από την 1η Ιουλίου, ενισχύεται η μονάδα των εξεταστών με 30 πρόσθετα άτομα, ώστε η εξέταση κάθε αβάσιμης αίτησης να ολοκληρώνεται σε 10 μέρες. Προτείνονται νομοθετικές τροποποιήσεις για μείωση του χρόνου προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο από 75 σε 15 μέρες, ενώ τελικός στόχος είναι η πλήρης ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις αιτήσεις αυτές να διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες. Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν μείωση του χρόνου έφεσης από 42 σε 10 μέρες, με ταυτόχρονη έκδοση διατάγματος απέλασης με την απορριπτική απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Για εγγραφή σε κολέγιο από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος χρειάζεται τραπεζική βεβαίωση για τη δυνατότητα αποπληρωμής των διδάκτρων του πρώτου έτους φοίτησης, δήλωση ότι ο φοιτητής δεν ταξιδεύει στην Κύπρο γιατί διατρέχει κίνδυνο η ζωή του και πιστοποίηση της καλής γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Το δικαίωμα εργασίας θα περιορίζεται στην πρακτική εξάσκηση εντός του προγράμματος σπουδών ή σε συναφή κλάδο. Στις προτάσεις που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, για την τέλεση πολιτικού γάμου απαιτείται η εξασφάλιση πιστοποιητικού ελευθερίας από τον ληξίαρχο του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα αφαιρείται από κάθε δήμο η δυνατότητα τέλεσης πολιτικών γάμων εάν αποδειχθεί ότι τελεί εικονικούς.

Το υπουργείο ανακοίνωσε παράλληλα την ανέγερση νέου χώρου φιλοξενίας στη Μεννόγεια το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και στο οποίο θα διαμένουν οι αιτητές ασύλου μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της αίτησής τους.

ΠΗΓΗ ΠΟΛΙΤΗΣ