ΠτΔ - Επιδημιολόγοι: Με τεστ για όλους η διέλευση από τα οδοφράγματα (vid)

ΠτΔ - Επιδημιολόγοι: Με τεστ για όλους η διέλευση από τα οδοφράγματα (vid)

"Όλα καλά" διεμήνυσαν τα μέλη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας κατά την αποχώρηση τους από το Προεδρικό Μέγαρο και μετά την ολοκλήρωση της νέα σύσκεψης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Alpha , κυβέρνηση και επιστήμονες προβληματίζονται έντονα αναφορικά με την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων, υπό το "φως" της άρνησης των Τουρκοκύπριων ειδικών να καταθέσουν επιδημιολογικά στοιχεία κατά τη διάρκεια των δύο τηλεδιασκέψεων με την Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε μάλιστα, ότι πρόκειται για συνήθη τακτική της τουρκοκυπριακής πλευράς να μην καταθέτει επίσημα έγγραφα, η οποία ακολουθείται ακόμη και στο Κυπριακό.

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και μέλος της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι συμφώνησε άνοιγμα οδοφραγμάτων με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί αλλά "του τα τουμπαραν οι άλλοι"

Με τεστ για όλους η διέλευση από τα οδοφράγματα

Ο κύριος Καραγιάννης αναφερόμενος στα όσα συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αποφάσεις που πάρθηκαν, είπε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διενέργεια εξέτασης για κορωνοϊό από όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές. Τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 72 ώρες, ενώ θα ετοιμαστεί ερωτηματολόγιο στο οποίο θα υποβάλλονται όσοι διέρχονται από τα σημεία διέλευσης.

Ο κύριος Καραγιάννης υπέδειξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος σε σχέση με τις πτήσεις από και προς Τουρκία και κατεχόμενα και μάλιστα στην κατηγορία Α, χωρίς να χρειάζεται η διενέργεια εξετάσεων για την πανδημία. Την ίδια ώρα, ο Καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα οδοφράγματα δεν θα ανοίξουν νωρίτερα από δεκαπέντε ημέρες, ενώ η χρήση θερμοκαμερών δεν συνίσταται γιατί λόγω καλοκαιριού η θερμοκρασία σώματος ανεβαίνει και θα υπάρχουν πολλά, ψευδή αποτελέσματα.

Για αεροδρόμια

Σε ότι αφορά στην επαναλειτουργία των αεροδρομίων σε δεύτερη φάση, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ αποφασίστηκε η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων τόσο από την κατηγορία Α όσο και από την κατηγορία Β, για την οποία παράλληλα απαιτείται ιατρικό πιστοποιητικό για τον κορωνοϊό.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από χώρες της Α' και Β' κατηγορίας

Ταυτόχρονα, έχει γίνει μια επικαιροποίηση των χωρών, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα είπε ο κος Καραγιάννης ενώ έχει συζητηθεί και το θέμα των δειγματοληπτικών ελέγχων΄ακόμη και από χώρες που ανήκουν στην κατηγορία Α ενώ κάναμε την εισήγηση να παίρνονται δείγματα από άτομα που προέρχονται από χώρες της δεύτερης κατηγορίας.

Για συγκεντρώσεις ατόμων

Ο κύριος Καραγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαφοροποίησης του μέγιστου αριθμού συγκεντρώσεων ατόμων, μέτρο το οποίο θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα από τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.