ΥΠΕΞ για τουρκικές προκλήσεις: Πρώτη φόρα έχουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση

ΥΠΕΞ για τουρκικές προκλήσεις: Πρώτη φόρα έχουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση

Η Λευκωσία θα στείλει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να ανταποκριθεί στις τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή, οι οποίες δεν είναι κάτι, που αφορά αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, που περιλαμβάνει, την Ελλάδα, τη Συρία, το βόρειο Ιράκ και τη Λιβύη δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο. 

Παρότι, είπε, πρόκειται για χρόνια συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, είναι η πρώτη φορά που έχουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση σε τόσα πολλά μέτωπα. Κι αυτό, είπε, καταδεικνύει συνειδητή προσπάθεια της Τουρκίας να καλύψει ένα κενό, που έχει δημιουργηθεί, ώστε να της αποδοθεί ηγεμονικός ρόλος στην περιοχή.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια περιοχή ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, λόγω γειτνίασης, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι, αν η ΕΕ επιθυμεί να έχει το ρόλο της γεωστρατηγικής Ευρώπης, όπως δημόσια διακηρύττουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της, θα πρέπει να το πράξει έγκαιρα μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.