Όσα αποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση ΠτΔ - Επιδημιολόγων

Όσα αποφασίστηκαν κατά τη συνάντηση ΠτΔ - Επιδημιολόγων

Σύσκεψη με την Επιστημονική Ομάδα είχε σήμερα Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για την αξιολόγηση των δεδομένων, όπως διαμορφώνονται, στο πλαίσιο της τέταρτης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων, που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φλέγον ζήτημα του Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης Επιστημονικής Ομάδας - Προέδρου Αναστασιάδη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευή στο Προεδρικό.

Από 1η Αυγούστου το Ηνωμένο Βασίλειο αν διατηρήσει την καλή εικόνα

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι πρώτο θέμα ήταν η κατηγοριοποίηση χωρών, ενώ αποφασίστηκε αν εξακολουθήσει να υπάρχει η καλή εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή να ενταχθεί στην Κατηγορία Β' την 1η Αυγούστου. 

Εκτός Κατηγοριών μένουν Ισραήλ και Ρωσία καθώς τα επιδημιολογικά τους δεδομένα δεν επιτρέπουν επί της παρούσης την ένταξή τους στη λίστα. 

Παραμένει ωστόσο το ενδεχόμενο «ανοίγματος» του Ισραήλ, σε περίπτωση που τους επόμενους μήνες παρατηρηθεί βελτίωση της κατάστασης, επεσήμανε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος. «Σίγουρα ποντάραμε πολλά, δυστυχώς είναι μια χρονιά που τα πάντα ρει, έχουμε υποχρέωση όλοι να δείχνουμε ευελιξία» επεσήμανε ο ίδιος. Παρόμοιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει και για τη Ρωσία. 

Πενταπλασιασμός τεστ με τη μέθοδο «pooling»

Επιπλέον αποφασίστηκε η επαναξιολόγηση όλων των πρωτοκόλλων κι εκεί όπου χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις. «Γενικά έγινε μια ανάλυση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, ενώ κατατέθηκε η πρόταση Κωστρίκη για τη διενέργεια τεστ με τη μέθοδο του «pooling», που ακολουθείται ήδη σε πολλές χώρες. 

«Προτάθηκε από τον Καθηγητή Κωστρίκη και εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες όπως αυξήσουμε ουσιαστικά και χωρίς το επιπλέον κόστος τη διενέργεια τεστ στο αεροδρόμιο, ώστε να πενταπλασιάσουμε τη διενέργεια.»

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδεύουν σε χώρες Β' με την άφιξή τους πίσω στην Κύπρο πρέπει να έχουν πιστοποιητικό. 

Δεν ανοίγει το οδόφραγμα Λήδρας, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία

Από την πλευρά της Επιστημονικής Ομάδας ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα οδοφράγματα αυτή τη στιγμή γιατί οι Τουρκοκύπριοι υποβίβασαν την Τουρκία, προσθέτοντας την ασφαλιστική δικλείδα ένός ακόμα τεστ κατά την άφιξη των τουριστών. 

Παραμένει, ωστόσο, κλειστό το σημείο διέλευσης στην Οδό Λήδρας, με τον κ. Καραγιάννη να επισημαίνει ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση, με τους ειδικούς να έχουν εκφράσει την άποψή τους στον Πρόεδρο Αναστασιάδης, πως δεν έχει αλλάξει κάτι στα επιδημιολογικά δεδομένα για να αποτρέψει την επαναλειτουργία. 

Όχι σημαντικές διαφορές σε γάμους, συζητήθηκαν τα Κέντρα Αναψυχής

Όσον αφορά τις υπόλοιπες χαλαρώσεις συζητήθηκαν τόσο τα Κέντρα όσο και οι δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Καραγιάννη, δεν αποφασίστηκαν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις ημερομηνίες των τελετών με το «μπαλάκι» να έχει πλέον το Υπουργικό.

Σχετικά με τους χώρους εστίασης εισήγηση της Ομάδας ήταν όπως αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο των θαμώνων σε καταστήματα εστίασης ανάλογα του εμβαδού τους. 

Τέλος, έγινε συζήτηση και για την επαναλειτουργία των κέντρων αναψυχής, χωρίς στο παρόν στάδιο να μπορεί να ειπωθεί κάτι επίσημα.

ΠΗΓΗ ΑLPHA