ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης του κυπριακού στρατού

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης του κυπριακού στρατού

Την πρόθεση των ΗΠΑ να παράσχουν Διεθνή Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση στον κυπριακό στρατό στο πλαίσιο της πολιτικής του State Department για την Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώνει η Αμερικανική Πρεσβεία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν, το πρόγραμμα ΙΜΕΤ θα αρχίσει από το αμερικανικό οικονομικό έτος 2021 με την επιφύλαξη έγκρισης των σχετικών κονδυλίων από το Κογκρέσο.

«Το πρόγραμμα IMET αποτελεί βασικό στοιχείο της Αμερικανικής βοήθειας για θέματα ασφάλειας, προωθώντας περιφερειακή σταθερότητα και αμυντικές δυνατότητες μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Μέσα από επαγγελματικά και τεχνικά προγράμματα και εξειδικευμένες οδηγίες, η IMET παρέχει στους εκπαιδευόμενους από συμμαχικά και φιλικά έθνη πολύτιμη εκπαίδευση και κατάρτιση στις στρατιωτικές πρακτικές και πρότυπα των ΗΠΑ. Η IMET χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών και των διεθνών συνασπισμών που προστατεύουν τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια. Η ΙΜΕΤ διευκολύνει την ανάπτυξη σημαντικών επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων μεταξύ ηγετών στον τομέα της άμυνας. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη μιας κοινής κατανόησης κοινών διεθνών προκλήσεων και ενισχύει τις σχέσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων συλλογικά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι η προσφορά αυτή των ΗΠΑ συνάδει με τη στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών για την Ανατολική Μεσόγειο και την πολιτική πρόθεση του Νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019, που και οι δύο στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εταιρικής μας σχέσης για την ασφάλεια με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Προσβλέπουμε στη συνέχιση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων καθώς προωθούμε την περιφερειακή σταθερότητα», καταλήγει το ανακοινωθέν.