Υπουργός Εξωτερικών: Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει την αξία του διαλόγου

Υπουργός Εξωτερικών: Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει την αξία του διαλόγου

Tη πρόσφατη τοποθέτηση του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ότι η πολιτική των αντιποίνων δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα πρέπει να γίνει διάλογος με την Τουρκία κλήθηκε να σχολιάσει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκπομπή Alpha Καλημέρα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι για να μπορεί να διεξαχθεί ένας αποτελεσματικός διάλογος δεν θα πρέπει να υπάρχει η διπλωματία των κανονιοφόρων.

«Όπως έχει παρέλθει η περίοδος των ιερών συμμαχιών και των σταυροφοριών, έτσι έχει παρέλθει εδώ και πολύ καιρό η διπλωματία των κανονιοφόρων κάτι που όλοι πρέπει να αντιληφθούν πολύ καλά», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει συζητήσει και καταλήξει σε ομόφωνες αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα.

Αυτές οι αποφάσεις είπε, δηλαδή η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την επιθετική πολιτική της στην κυπριακή ΑΟΖ, δεσμεύουν όλα τα κράτη μέλη και ακόμα περισσότερο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανέφερε ότι τη Δευτέρα στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα γίνει μια συνολική συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας με αντικείμενο κατά πόσο θα δοθεί εντολή στον κ. Μπορέλ για διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία. Τα μηνύματα επισήμανε που στέλνει η Τουρκία είναι ότι δεν αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία ενός διαλόγου ούτε τις βασικές αρχές και αξίες του διεθνούς συστήματος και της ΕΕ.