ΠτΔ σε Σακελλαροπούλου: Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας η απόφαση για Αγία Σοφία

ΠτΔ σε Σακελλαροπούλου: Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας η απόφαση για Αγία Σοφία
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η κ. Σακελλαροπούλου.

"Δεν επιδιώκουμε όξυνση σε ότι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας ως Κύπρος και Ελλάδα" τόνισε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε με την κ. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ως αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.  Μεταξύ άλλων ο ΠτΔ ανέφερε στην Πρόεδρο ότι ο λόγος που βρίσκεται στην Αθήνα είναι ο συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου της ερχόμενης Παρασκευής.

Τόνισε ότι υπάρχει άριστη σχέση μεταξύ των δυο χωρών.

Στις 11:00 θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά η κυπριακή αποστολή θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα.

Δεδομένου ότι οι επαφές πραγματοποιούνται μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων των Βρυξελλών, στο τραπέζι θα τεθούν τα συμπεράσματα αυτού, οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του.

Επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου, ενώ θα υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Στις 18:00, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τον Πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο Κύπριος πρέσβης στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Ο κ. Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.