Τι ζήτησε από τη Σπέχαρ ο Αναστασιάδης (vid)

Τι ζήτησε από τη Σπέχαρ ο Αναστασιάδης (vid)

Έτοιμος να καταγγείλει τη νέα, παράνομη τουρκική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ ενώπιον της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε να σχολιάσει την ανανέωση της Navtex για τη γεώτρηση του Yavuz στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ από την Άγκυρα.

"Eίναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη τι εννοούν όταν επιδιώκουν τάχα διάλογο και ότι τάχα προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι σύννομοι με το διεθνές δίκαιο. Δεν έχω παρά να καταδικάσω ανάλογη ενέργεια και είναι κάτι που θα διαβιβαστεί κατά το διήμερο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τις ενέργειες και τις δράσεις μιας χώρας που παραγνωρίζει και διεθνές δίκαιο και ευρωπαικές αρχές και αξίες."

Eπίσης, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε το πρωί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Υπενθυμίζεται πως για την Τετάρτη, 29 Ιουλίου, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Βάσει του προγράμματος που ανακοίνωσε ο Γερμανός προεδρεύων, πρέσβης Christoph Heusgen, στις 16 Ιουλίου πρόκειται να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης η ενημέρωση των χωρών που συνεισφέρουν με προσωπικό στη δύναμη, και στις 20 Ιουλίου η ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από την κ. Σπέχαρ, μέσω τηλεδιάσκεψης.


ΠΗΓΗ ALPHA