Λίστα Γιωρκάτζη: Ποια άλλα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση

Λίστα Γιωρκάτζη: Ποια άλλα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση

Αλλα 9 ονόματα βουλευτών και ένας Ευρωβουλευτής περιλαμβάνονται στη περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη, μετά από παραδοχή των ιδίων και εξηγήσεις που έδωσαν σε γραπτές τους ανακοινώσεις. 

Την ώρα, που τα κόμματα στη σημερινή τους συνεδρίαση στη Ολομέλεια της Βουλής, αποφασίζουν αν θα δημιοσιοποιηθεί σήμερα η λίστα ή αν θα σταλεί για επικαιροποίηση και δημοσιευτεί στις 31 Ιουλίου.

 

Ανδρέας Κυπριανού - Βουλευτής ΔΗΣΥ
Σύμφωνα με γραπτή του δήλωση, ο κος Κυπριανού δήλωσε πως "με έκπληξη έχω πληροφορηθεί ότι το όνομα μου συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη με δύο δάνεια. "

Το ένα δάνειο δεν είναι δικό του ισχυρίζεται και προφανώς πρόκειται για λάθος ή συνωνυμία ενώ για το δεύτερο "είναι εξυπηρετούμενο χωρίς καμιά καθυστερημένη δόση από την ημέρα χορήγησης του και συμπεριλαμβάνεται στο Πόθεν Έσχες που έχω κατατεθειμένο στη Βουλή των Αντιπροσώπων."

Όπως αναφέρει ο κος Κυπριανού, "το όνομα μου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και προς τούτο επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα δικαιώματα μου. Λυπούμαι πραγματικά για τον κατήφορο που έχει πάρει η πολιτική ζωή του τόπου που, αντί να ψάχνει αυτούς που πλούτισαν καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου, προσπαθεί να σπιλώσει έντιμους ανθρώπους με δάνεια που θυσίασαν την ευημερία τους για να υπηρετήσουν με καθαρό μέτωπο αυτόν τον τόπο."

Γιώργος Γεωργίου - Ευρωβουλευτής

Στη λίστα και το όνομα του Ευρωβουλευτή Γιώργου Γεωργίου για "δάνειο 11,266 ευρώ απόλυτα εξυπηρετούμενο" όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.

"Αναφορικά με τη συμπερίληψη του ονόματός μου στην περιβόητη λίστα Γιωρκάτζιη, δηλώνω κατηγορηματικά, σε ό,τι με αφορά προσωπικά, ότι το δάνειό μου, ημερομηνίας 22/05/2017 (11,266 ευρώ, με αριθμό 034307481010-8) είναι απόλυτα εξυπηρετούμενο, πράγμα που επιβεβαιώνεται τόσο μέσα από την ίδια τη λίστα όσο και με βεβαίωση του τραπεζικού ιδρύματος, την οποία επισυνάπτω."

Κώστας Κώστα - Βουλευτής ΑΚΕΛ

Για υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες συμπεριλήφθηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα.

"Κάνω αυτή τη δήλωση για να ξεκαθαρίσω για ποιο ακριβώς λόγο, βρέθηκε το όνομα μου σε αυτή τη λίστα και για να τον μάθει ο κόσμος αφού δεν έχω τίποτα να κρύψω" σημειώνει σε γραπτή του ανακοίνωση ο κος Κώστα.

"Διαπιστώθηκε ότι το όνομα μου, είναι στη λίστα αυτή για το συνολικό ποσό των 1,292 ευρώ και 91 σεντ, το οποίο αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες, στις 31/12/18. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά έχουν ξοφληθεί πριν περίπου 18 μήνες και σήμερα οι λογαριασμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν ούτε υπερβάσεις ούτε καθυστερήσεις."

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου - Βουλευτής Κινήματος Οικολόγων

Έκπληξη εκφράζει για τη συμπερίληψή του στην περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως εξιστορεί, σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για σύγχυση με δάνειο της θανούσας συζύγου του, στο οποίο ήταν εγγυητής.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θεοπέμπτου, το δάνειο συνοδευόταν με ασφάλεια ζωής, ωστόσο η πώληση του Συνεργατισμού, προκάλεσαν δυσκολίες στην εξασφάλιση του υπολοίπου μετά τον θάνατο της γυναίκας του.

"Να τονίσω ότι όταν γινόταν η συζήτηση για τον συνεργατισμό στη Βουλή είχα ενημερώσει γραπτώς τον Πρόεδρο της Βουλής για την σχέση μου σαν εγγυητής του δανείου."

Πανίκος Λεωνίδου - Βουλευτής ΔΗΚΟ

Εξηγήσεις για τη συμπερίληψη του στη λίστα Γιωρκάτζη, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, έδωσε σε ανακοίνωση ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Πανίκος Λεωνίδου.

Όπως αναφέρει «έχω συνάψει στεγαστικό δάνειο με την πρώην Συνεργατική (νυν ΚΕΔΙΠΕΣ), για το οποίο δηλώνω κατηγορηματικά και απερίφραστα πως ήταν και είναι εξυπηρετούμενο και έχει συμπεριληφθεί στην δήλωση μου για το πόθεν έσχες, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής και αποτελεί την αληθή εικόνα της οικονομικής μου κατάστασης».

Ο κ. Λεωνίδου σημειώνει ότι «προς επιβεβαίωση των όσων έχω αναφέρει πιο πάνω, δημοσιοποιώ σχετικό πιστοποιητικό της τράπεζας, το οποίο θα καταθέσω στην Βουλή μαζί με τις σχετικές καταστάσεις λογαριασμών, που φαίνεται ξεκάθαρα ότι καταβάλλονται ανελλιπώς όλες οι δόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Περαιτέρω δήλωσε ότι «είμαι εγγυητής σε φοιτητικό δάνειο του γιου μου, το οποίο επίσης είναι εξυπηρετούμενο και καταβάλλονται ανελλιπώς οι δόσεις».

Άριστος Διαμιανού - Βουλευτής ΑΚΕΛ

Και το όνομα του Άριστου Δαμιανού στη Λίστα Γιωρκάτζη.

Όπως σημειώνει σε γραπτή δήλωση το όνομά του περιλαμβάνεται για ορθά Μη εξυπηρετούμενο Δάνειο το οποίο ωστόσο είναι ξένο προς τον ίδιο.

"Για το δάνειο αυτό ενημέρωσα προ πολλού γραπτώς και με τα αναγκαία πιστοποιητικά απαλλαγής ως εγγυητής -ως όφειλα- τον Πρόεδρο της Βουλής, ένεκα της ιδιότητας μου ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, τα οποία επίσης δημοσιοποιώ" αναφέρει στη γραπτή του δήλωση.

Σκεύη Κουκουμά - Βουλευτής ΑΚΕΛ

Τη δική της εξήγηση για τη συμπερίληψη του ονόματος της δίνει και η κ. Κουκουμά για το δάνειο του αποθανόντος πατέρα της.

"Είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επωφεληθώ από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που με αφορά είναι γεωργικό.Το δάνειο ύψους 310,000 χιλιάδων ευρώ ήταν πάντα και είναι πλήρως εξασφαλισμένο με ενυπόθηκη γεωργική γη μεγαλύτερης αξίας από το δάνειο" δηλώνει μεταξύ άλλων η κ. Κουκουμά.

Γεώργιος Παπαδόπουλος - Βουλευτής Αλληλεγγύης

Την έκπληξη του που μια εκ των εταιρειών, στην οποία βρίσκεται μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη, εξέφρασε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Γεώργιος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στη Βουλή .

«Μετά εκπλήξεως πληροφορήθηκα ότι μια εκ των εταιρειών , η οποία βρίσκομαι μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη. Παρουσιάζω επίσημη επιστολή από την Τράπεζα ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει ούτε και ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο, πως και ποτέ δε μας έχει χαριστεί οποιοδήποτε ποσό, ούτε και ένα σεντ», κατέληξε.

Χριστάκης Τζιοβάνης - Βουλευτής ΑΚΕΛ

"Όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη, αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια. Οι δανειακές συμβάσεις και ρυθμίσεις εταιριών του ομίλου δεν έτυχαν ποτέ οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τραπεζικά ιδρύματα. Οι αριθμοί που αναγράφονται στην λίστα Γιωρκάτζη δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα" αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνης.

Όπως έκανε γνωστό, στη λίστα περιλαμβάνονται έξι δάνεια, εκ των οποίων τα τρία όχι μόνο εξυπηρετούνται κανονικά με βάση τη συμφωνία με την τράπεζα, αλλά έχουν μειωθεί κατά πολύ, έχοντας μάλιστα προπληρωμένες δόσεις αρκετών μηνών

Να σημειωθεί πως με βάση διαρροές, στη δεκαπεντασέλιδη λίστα φιγουράρουν τα ονόματα 300 περίπου ΠΕΠ... 15 από τους οποίους είναι -σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής- εν ενεργεία Βουλευτές.

Τέλος, μέχρι στιγμής οι βουλευτές, Ηλίας Μυριάνθους, Μαρίνος Σιζόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, έσπευσαν να δημοσιοποίησουν οι ίδιοι ότι το όνομα τους συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, δίνοντας και εξηγήσεις.

ΠΗΓΗ ALPHA