Χριστοδουλίδης: Να προβληματιστούμε για την απουσία αποτρεπτικής ισχύος (vid)

Χριστοδουλίδης: Να προβληματιστούμε για την απουσία αποτρεπτικής ισχύος (vid)

Τη μεγάλη συζήτηση για την απουσία αποτρεπτικής ισχύος άνοιξε σε επίπεδο κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ανέφερε πως πρόκειται για μια διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως πρέπει να προβληματιστούμε.

«Μια διαχρονική αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μη ύπαρξη αποτρεπτικής ισχύος. Ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε τη μεσολάβηση είτε από πλευράς ΕΕ, Γερμανίας ή ΗΠΑ (στην περίπτωση της Ελλάδας) είναι ακριβώς αυτός ο κίνδυνος να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο το οποίο αν υπάρξει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί. Δυστυχώς δεν υπάρχει στη δική μας περίπτωση αυτή η αποτρεπτική ισχύς θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους και δεν γνωρίζω αν αύριο θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Όχι γιατί η αποτρεπτική ισχύς θα οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων. Ο κίνδυνος, ο φόβος ότι ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση…θεωρώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι έχουμε αυτό το μειονέκτημα και είναι κάτι το οποίο δεν βοηθά στις προσπάθειες αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Αλλά επαναλαμβάνω για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε παρεξήγηση ότι μιλάμε για τη δυνατότητα αποτροπής. Δεν θεωρώ σε καμία απολύτως περίπτωση ότι χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους μέσα μπορείς να λύσεις προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσαν να γίνουν βήματα που να αντιστρέψουν αυτή την ισχύ της Κύπρου, απάντησε ότι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, ωστόσο μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος θα πρέπει να σχεδιάσει τα βήματα της αξιοποιώντας όλα τα μέσα που μπορεί αν εξασφαλίσει για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας.

«Αυτή τη στιγμή το μέσο που χρησιμοποιούμε είναι τα διπλωματικά, πολιτικά και νομικά μέσα. Όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις προϋποθέτουν και τη σύμφωνη γνώμη 26 άλλων κρατών που όπως σας έχω πει έχουν συμφέροντα δικές τους ανησυχίες και προτεραιότητες. Άρα επικεντρωνόμαστε στις χώρες όπως η Γαλλία που έχουν την ίδια ανάγνωση για όσα κάνει η Τουρκία και επηρεάζονται τα συμφέροντα τους από όλα όσα συμβαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.