Κορωνοϊός στην Κύπρο: Κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό

Κορωνοϊός στην Κύπρο: Κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται σήμερα από την επιστημονική ομάδα του Υπ. Υγείας, η οποία αναμένεται να εισηγηθεί μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση με τα κρούσματα.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Παρευρίσκονται επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, μετά τη σύσκεψη αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, ενώ επιδημιολόγοι θεωρούν δεδομένη την επαναφορά της χρήσης προστατευτικής μάσκας, με το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρο Καραγιάννη να αφήνει, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ χθες, ανοικτό το ενδεχόμενο η χρήση της μάσκας να καταστεί υποχρεωτική. Κατά τη σύσκεψη θα ληφθούν, επίσης, αποφάσεις σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους και υγειονομικούς ελέγχους.

Εξάλλου, στις 12:30 θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Από τα 13, χθες είχαμε ακόμα 10 κρούσματα, εκ των οποίων τα 8 στη Λεμεσό.

Δεν αποκλείονται η επιβολή χρήσης μάσκας σε δημόσιους χώρους και τα τοπικά lockdowns όπου εντοπί-ζονται εστίες μόλυνσης. Χωρίς αντιδραστήρια για τεστ τα περισσότερα νοσοκομεία.

Αύξηση κρουσμάτων στη Λεμεσό

Η ανακοίνωση των έξι κρουσμάτων που προέκυψαν από το πρόγραμμα του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου 3,000 ατόμων και την διεκπεραίωση των πρώτων 280 εργαστηριακών διαγνώσεων που λήφθηκαν από πολίτες της πόλης, μεγάλωσε την ανησυχία με τον υπουργό Υγείας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες να δείξουν σοβαρότητα, αφού τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Για τα πιο πάνω ενημερώθηκε από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης ο Αρχηγός της Αστυνομίας και συμφωνήθηκε όπως εντατικοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι σε υποστατικά και επιχειρήσεις με την Αστυνομία να πραγματοποιεί μεγάλη επιχείρησης ελέγχου πραγματοποίησε σε πολυσύχναστες περιοχές της Λεμεσού, ενώ τις προσπάθειες να ενίσχυσαν δυνάμεις από το Αρχηγείο Αστυνομίας.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, με τους ελέγχους να επικεντρώνονται σε εστιατόρια, καφετέριες, υποστατικά και άλλα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Πάντως μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Νικολόπουλος, είπε πως δεν γνωρίζει ποιες είναι τελικές αποφάσεις.

 «Ίσως κάποια από αυτά που συζητήσαμε. Όπως οι εποπτικοί μηχανισμοί, ίσως κάποια μέτρα προστασίας όπως η μάσκα. Συζητείται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους. Υπήρχε η σύσταση από πριν, ωστόσο φαίνεται ότι δεν γινόταν η χρήση για αυτό υπάρχει περίπτωση να γίνει υποχρεωτική», είπε.

Καταγγελίες για μη τήρηση μέτρων

Σε 16 καταγγελίες προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία καταγγέλθηκαν τρία μπαρ και ένα καφενείο που δεν τηρούσαν τις αποστάσεις, 10 άλλες επιχειρήσεις για μη χρήση μάσκας με τρις από τις οποίες καταγγέλθηκαν και για ελλιπή σήμανση στον χώρο.

Στα εννέα υποστατικά επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ ενώ σε ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο 750 ευρώ.

Οι άλλες δύο καταγγελίες αφορούν τα άτομα από το Ισραήλ που έφθασαν με το σκάφος τους στη Μαρίνα Λεμεσού και αντί να αυτοπεριοριστούν έκοβαν βόλτες στο σημείο.