Μπαράζ επικοινωνιών ΠτΔ με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς για τουρκικές προκλήσεις

Μπαράζ επικοινωνιών ΠτΔ με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς για τουρκικές προκλήσεις

Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας διατηρούν Αθήνα και Λευκωσία για παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στο Αιγαίο με την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τις παράνομες ενέργειες του σεισμογραφικού "Oruc Reis" και του Πολεμικού Ναυτικού της Άγκυρας, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Εντός της ώρας μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να έχουν νέα τηλεφωνική επικοινωνία, αναφορικά με τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ και για το περιεχόμενο της οποίας έχει ήδη ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμμετέχοντες τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη και Εσωτερικών Νίκο Νουρή βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση με σκοπό την παρακολούθηση των προκλήσεων και την λήψη μέτρων από πλευράς Λευκωσίας, κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο.

Πέραν από τις επαφές του κυρίου Χριστοδουλίδη με τους ομολόγους του της Ελλάδας Δένδια και της Αιγύπτου Σούκρι και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ, ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η επικοινωνία του Κύπρου ΥΠΕΞ με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο λόγος; Αμέσως μετά την συνομιλία των δύο και έπειτα από συνεννόηση μεταξύ των Προέδρων Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, έγινε κατορθωτή η άφιξη των δύο μαχητικών αεροσκαφών "Rafale" και του μεταγωγικού C-130 στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο.

Τα αεροσκάφη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα παραμείνουν στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες, ώστε να εκτελέσουν πτήσεις και περιπολίες, εντός και εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

πηγη ALPHALIVE