ΠτΔ: Αιτία διακοπής της ευρωπαικής πορείας Τουρκίας το θέμα Αμμοχώστου

ΠτΔ: Αιτία διακοπής της ευρωπαικής πορείας Τουρκίας το θέμα Αμμοχώστου

Η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να υπολογίσει το κόστος, αφού το θέμα της Αμμοχώστου, θα είναι η αίτια για να διακοπεί η ευρωπαϊκή της πορεία, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς σχετικά με τα τουρκικά σχέδια για εποικισμό της πόλης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Μοναστήρι της Παναγίας της Τρικουκκιάς, στον Πρόδρομο και ερωτηθείς για το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να υπολογίσει πρώτα το κόστος, αφού η απόφαση της αυτή θα είναι «αιτία όχι μόνο προσφυγής εις το Συμβούλιο Ασφαλείας ή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και αιτία να διακοπεί η όλη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί «χλιαρή» την αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν θεωρεί την αντίδραση χλιαρή. «Θεωρώ ότι καταβάλλεται προσπάθεια έτσι ώστε μέσα από ειρηνική διαδικασία, ιδιαίτερα του διαλόγου, και με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο, να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι δυτικές χώρες της Ε.Ε θα συμβάλει προς την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. «Βεβαίως η οριστική διευθέτηση του θέματος είναι μόνο μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο και πλήρη - το υπογραμμίζω- σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας», τόνισε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Να πειθαρχήσουν για αντιμετώπιση της πανδημίας, καλεί τους νέους ο Πρόεδρος

Έκκληση προς τους νέους, όπως λαμβάνουν μέτρα και η γενναιότητα που επιδεικνύουν «να εξαντληθεί στην πειθαρχία για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού», απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στον Πρόδρομο και ερωτηθείς κατά πόσον ανησυχεί από την αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στους νέους και την απειθαρχία που επιδεικνύουν κάποιοι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους νέους. «Αν δείτε το Πάνθεο των Ηρώων αποτελείται από νέους ανθρώπους που είχαν τη δύναμη, την τόλμη να σταθούν και να αντισταθούν σε πολύ χειρότερα από ό,τι ο κορωνοϊός», ανέφερε, τονίζοντας ότι «αυτό που επιβάλλεται είναι να γίνει συνείδηση, είναι ότι δεν ρισκάρουν τη δική τους ζωή αλλά των δικών τους, των πατεράδων, των παππούδων, των αδελφών τους».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία και τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολίτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε είναι πολύ νωρίς για αποφάσεις, τόνισε ωστόσο ότι η σχολική χρονιά «θα ακολουθήσει την εκπαιδευτική της πορεία είτε με φυσική παρουσία των μαθητών είτε διά της τηλεκπαίδευσης».

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα της ημέρας, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η Κοίμηση της Θεοτόκου θεωρείται το Πάσχα της Θερινής περιόδου.

«Ο λαός μας είναι λαός που θρησκεύει, πιστεύει και ελπίζει ότι με τη βοήθεια της Παναγίας και του Θεού γενικότερα, θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Βεβαίως, συν Αθηνά και χείρα κινεί», κατέληξε.