Στην Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ για συντονισμό ενεργειών έναντι της Τουρκίας

Στην Κύπρο ο Έλληνας ΥΠΕΞ για συντονισμό ενεργειών έναντι της Τουρκίας

Η διαρκής τουρκική προκλητικότητα ενισχύει το συντονισμό ενεργειών και τη συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας.

Ο Νίκος Δένδιας θα έχει στις 13.30 συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Χριστοδουλίδη, και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, οι κ. Χριστοδουλίδης και Δένδιας θα προβούν σε δηλώσεις.

Στις 11.30 το πρωί ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην Προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος.

Εξάλλου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Αύριο οι 27 αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ θα έχουν τηλεδιάσκεψη με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι οι εκλογές της 9ης Αυγούστου στη χώρα δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και όσοι ευθύνονται για τις βιαιοπραγίες εις βάρος των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων υπήρξαν και τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, θα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν.

Η ΕΕ έχει αρχίσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού, επισήμανε ο Σαρλ Μισέλ.