Επιστρέφει στον Λίβανο ο Κύπριος Πρέσβης- Ετοιμάζει εισηγήσεις η Πρεσβεία

Επιστρέφει στον Λίβανο ο Κύπριος Πρέσβης- Ετοιμάζει εισηγήσεις η Πρεσβεία

Επιστρέφει την Πέμπτη στη Βηρυτό ο Πρέσβης της Κύπρου στον Λίβανο, Πανίκος Κυριάκου, ενώ ήδη έχει εξευρεθεί ένα διαμέρισμα το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προσωρινά ως πρεσβεία της Κύπρου αλλά και ως πρεσβευτική κατοικία, καθώς τα δυο κτίρια που στέγαζαν τόσο την πρεσβεία όσο και την κατοικία υπέστησαν ζημιές από την καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στη Βηρυτό.

Στο μεταξύ η κυπριακή πρεσβεία στη Βηρυτό ανέλαβε να υποβάλει εισηγήσεις για το πώς θα διατεθεί το κονδύλιο των πέντε εκατομμυρίων ευρώ που η Κύπρος θα προσφέρει στον Λίβανο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε ανακοινώσει τη διάθεση αυτού του ποσού για κάλυψη των αναγκών του Λιβάνου μετά την έκρηξη, κατά το διεθνές συνέδριο για την παροχή βοήθειας και ενίσχυση του λαού του Λιβάνου, που πραγματοποιήθηκε υπό τη μορφή τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πρέσβης Κυριάκου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως όταν συγκεκριμενοποιηθούν οι εισηγήσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αρχίσει η διάθεση των χρημάτων. Κάνουμε διάφορες σκέψεις να βοηθήσουμε νοσοκομεία του Λιβάνου, πρόσθεσε.

"Θα έλθουμε σε επαφή να δούμε τις ανάγκες τους, θα μιλήσουμε και με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου και με τις λιβανικές αρχές για να γίνει σωστή αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος του λαού του Λιβάνου. Είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης και ανέθεσα στους λειτουργούς της πρεσβείας να αρχίσουν τις επαφές", πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως το κονδύλι δεν θα πάει στα χέρια της Κυβέρνησης του Λιβάνου, αλλά "θα βοηθήσουμε projects που έχουν σκοπό να ευεργετήσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού όπως για ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, μιαν εκκλησία".

Ο κ. Κυριάκου είπε επίσης πως θα σταλεί και άλλος ιατρικός εξοπλισμός και φάρμακα από την Κύπρο στον Λίβανο.

Υπάρχουν διάφοροι μη κυβερνητικοί οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες που συνεχίζουν να μαζεύουν υλικό για να αποσταλεί, επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά την πρεσβεία και την πρεσβευτική κατοικία που υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, ο κ. Κυριάκου είπε πως "βρήκαμε ένα διαμέρισμα για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία αλλά και ως προσωρινή πρεσβεία".

"Θα πάω την Πέμπτη και θα αρχίσουμε δουλειά όσον αφορά τις επισκευές των δυο κτιρίων ή θα βρούμε καινούργια στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν είναι συνεργάσιμοι για να τα φτιάξουμε", ανέφερε.

Σημείωσε πως το προσωπικό τώρα χρησιμοποιεί ένα μέρος του κτιρίου της πρεσβείας που είναι λειτουργήσιμο για να διεκπεραιώσει την καθημερινή δουλειά.

Σημείωσε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προξενική εξυπηρέτηση "αφού πλέον δεν δίνουμε βίζες επειδή ο Λίβανος είναι στην κατηγορία Γ, λόγω κορωνοϊού, και αυτές δίνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών με ειδική άδεια".

Επίσης τα μέλη του προσωπικού κυρίως δουλεύουν με τα τηλέφωνα είτε από το σπίτι τους, είτε κάνουν διάφορες επαφές όπως για την ανθρωπιστική βοήθεια που παραδίδεται στις αρχές του Λιβάνου ή στον Ερυθρό Σταυρό, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τους Κύπριους που βρίσκονται στον Λίβανο, ο κ. Κυριάκου είπε πως είναι ελάχιστοι και κατοικούν στη γειτονική χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Μια με δυο περιπτώσεις που ζήτησαν βοήθεια τους τη δώσαμε, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους Λιβανέζους που έχουν κυπριακά διαβατήρια, ανέφερε πως πάρα πολλοί από αυτούς είναι ήδη στην Κύπρο και οι υπόλοιποι που έμειναν δεν επικοινώνησαν με την πρεσβεία για να ζητήσουν κάποια βοήθεια.

"Οπότε δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει έστω και ένας Κύπριος που αντιμετωπίζει δυσκολίες και δεν επικοινώνησε μαζί μας", σημείωσε.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ