Χριστοδουλίδης - Δένδιας: Η τουρκική προκλητικότητα στρέφεται και κατά της ΕΕ

Χριστοδουλίδης - Δένδιας: Η τουρκική προκλητικότητα στρέφεται και κατά της ΕΕ

Ο συντονισμός Κύπρου - Ελλάδας είναι καθημερινός, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Συζητήσαμε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για να θέσουμε τα θεμέλια για μια συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως είναι μονόδρομος η θεμελίωση σχέσεων καλής γειτονίας.

«Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στη διπλωματία δεν χωράνε αδιέξοδα», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, λέγοντας ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Ο ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια αναχρονιστική συμπεριφορά από πλευράς Τουρκίας που επηρεάζει την πραγματική βούληση για συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά του κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής που μοιράζονται τις ίδιες αντιλήψεις με την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας είναι διαρκής, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στρέφεται κατά της ΕΕ, λέγοντας ότι οι τουρκικές έκνομες ενέργειες συνιστούν παραφρόνηση και επιλογή ταραξία. «Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα», ανέφερε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας πως αυτό δεν συμαίνει ότι παρακολουθούμε παθητικά.

«Είμαστε διαχρονικά υπέρ του διαλόγου αλλά υπό τους όρους του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας συζήτησαν όλες τις τρέχουσες εξελίξεις όπως αυτές προκύπτουν μέσα από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέτασαν εις βάθος την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο και συντόνισαν τις παρά πέρα ενέργειές τους ενόψει και της Άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αρχικά είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια παρακάθισαν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής παραβατικότητας, με έμφαση στον συντονισμό ενεργειών και δράσεων σε όλα τα επίπεδα για αντιμετώπισή της.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
«Έγινα δεκτός πριν από λίγο από τον Πρόεδρο@AnastasiadesCY, με τον οποίο συζητήσαμε για τη στενή συνεργασία και τον συντονισμό και στους τομείς της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας», ανέφερε μέσω twitter ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, με τo πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος @NikosDendias είχαμε σήμερα μια άκρως παραγωγική συνάντηση, συζητώντας την κοινή γραμμή Κύπρου και Ελλάδας για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», ανήρτησε ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Πηγή: philenews