Χριστοδουλίδης: Προσβλέπει σε συνάντηση με Λαβρόφ τον Σεπτέμβρη

Χριστοδουλίδης: Προσβλέπει σε συνάντηση με Λαβρόφ τον Σεπτέμβρη

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στις 18 Αυγούστου 1960, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κκ. Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ, αντάλλαξαν χθες επιστολές επαναβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Διαβιβάζοντας θερμά συγχαρητήρια με την ευκαιρία της επετείου, ο κ. Λαβρόφ αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην επιστολή του προς τον κ. Χριστοδουλίδη στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι αναμένει πως η επικείμενη επίσκεψη του στην Κύπρο θα συνεισφέρει στην εντατικοποίησή της σε ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων. Στην επιστολή επαναβεβαιώνεται επίσης η δέσμευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για υποστήριξη των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ευχαριστώντας τον Ρώσο ομόλογό του για τις ευχές, ο κ. Χριστοδουλίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων στην απαντητική του επιστολή ότι οι δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες και τους λαούς τους είναι πολυεπίπεδοι και διαχρονικοί, εδράζονται σε ένα ισχυρό υπόβαθρο που τους καθιστά άρρηκτους, ενώ διέπονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης της Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού για τη διαχρονική στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις προσπάθειες για τερματισμό της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και για επανένωση της χώρας και του Κυπριακού λαού, σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες αυτές θα συνεχισθούν με το ίδιο σθένος μέχρι την επίτευξη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι προσβλέπει να υποδεχθεί τον κ. Λαβρόφ στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο, για συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου, προς όφελος των δυο λαών και με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας.