Οζερσάι: Η δήλωση Αναστασιάδη για Βαρώσια «δήλωση που ξεπερνά τη δύναμή του»

Οζερσάι: Η δήλωση Αναστασιάδη για Βαρώσια «δήλωση που ξεπερνά τη δύναμή του»

Η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσαι εκτιμώντας σε συνέντευξή του χθες στο τουρκικό κανάλι CNN-Türk ότι κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου θα φέρει σύντομα και μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς.

Ο σκοπός των συμφωνιών αυτών είναι να μοιράσουν την θαλάσσια περιοχή που προκύπτει με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στην δυτική λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου λέγοντας ότι «έχουμε πετύχει ισορροπία σε σημαντικό βαθμό στην ανατολική λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και ενοχλούνται απ’ αυτό. Σε ένα σημείο σε αυτό τον αγώνα ισχύος θα μάθουν ότι είναι αναγκασμένοι, ειδικά λόγω της παρουσίας των εταιρειών, να καθίσουν μαζί μας στο τραπέζι και να μοιραστούν αυτούς τους πόρους χωρίς να αγνοούν την Τουρκία και την ΤΔΒΚ».

Η σημασία της «ΤΔΒΚ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος - φάνηκε ξανά πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι λέγοντας ότι κανείς δεν θα μπορέσει να τους εμποδίσει να κάνουν παιχνίδι».

«Δεν χρειαζόμαστε την συγκατάθεσή τους» λέει για Βαρώσια

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι τυχόν άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου θα σημαίνει διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι αυτή είναι «δήλωση που ξεπερνά την δύναμή του (Προέδρου Αναστασιάδη)».

Διερωτήθηκε μήπως η ε/κ πλευρά δεν θέλει την επιστροφή του Βαρωσιού στους παλιούς του ιδιοκτήτες, να επιστρέψουν οι κάτοικοί του και θέλει να παραμείνει κλειστό και πόλη φάντασμα.

Οι Ε/κ, πρόσθεσε, ανησυχούν επειδή η μετατροπή των Βαρωσίων από στρατιωτική σε μη στρατιωτική ζώνη και το άνοιγμα του σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και των παλιών ιδιοκτητών του, θα δημιουργήσει μια κατάσταση πολύ καλύτερη από το σημερινό στάτους κβο και θα φέρει οικονομική κινητικότητα στην περιοχή και δεν θέλουν να δουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν σχέσεις οι δύο «λαοί», ο ε/κ και ο τ/κ, κατά την έκφρασή του.

«Οι Ελληνοκύπριοι δίδουν θετικές ενδείξεις σε αυτές τις εξελίξεις και αυτό προκαλεί ανησυχία στην διοίκηση. Δεν χρειαζόμαστε την συγκατάθεσή τους για να το κάνουμε αυτό. Δεν χρειαζόμαστε να καθίσουμε να κάνουμε παζάρια μαζί τους. Το βήμα αυτό που θα κάνουμε ουσιαστικά θα ραγίσει το στάτους κβο στο νησί, θα χαλάσει τον φαύλο κύκλο».

Θα συμβάλλει, είπε, στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ένας «πρόεδρος» που θα εκλεγεί και θα μπορεί να το εξηγεί πολύ καλά αυτό διεθνώς και να ετοιμάσει καλά τους διεθνείς παίκτες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της πολιτικής.