Ιωάννου: Τυχαία Covid-Test βραδινές ώρες έξω από κέντρα εστίασης (vid)

Ιωάννου: Τυχαία Covid-Test βραδινές ώρες έξω από κέντρα εστίασης (vid)

Οι πολίτες θα πρέπει να εξοπλιστούν με αρκετή υπομονή γιατί έχουμε μπροστά μας ένα μαραθώνιο δηλώνει ο Υπουργός Υγείας για το μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Μεσημέρι» στον Alpha ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι οι επόμενες δειγματοληψίες θα γίνονται βραδινές ώρες έξω από χώρους εστίασης και θα στοχεύουν ηλικίες κάτω των 40 ετών ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα χτεσινά 33 εισαγόμενα κρούσματα.

Επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνονται επικοινωνιακές καμπάνιες γιατί ο εφησυχασμός κατά την έκφραση του, είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός.

«Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα κάνουμε 5000 δειγματοληπτικές εξετάσεις ανά δύο βδομάδες. Οι πρώτες 5000 θα γίνουν σε χώρους εστίασης τις βραδινές ώρες διότι τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν ότι περίπου το 90% των θετικών είναι μέχρι την ηλικία των 40 ετών και οι μισοί ασυμπτωματικοί. Αυτό μας δείχνει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στις πιο νεαρές ηλικίες και ο επόμενος πληθυσμιαμκός έλεγχος θα γίνει σε αυτές τις ηλικίες που δεν περιορίζονται και σε βραδινές ώρες», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Τα 39 χθεσινά κρούσματα

Το θετικό είπε από την ανάλυση των χτεσινών 39 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν, είναι πως τα 33 ήταν από πτήσεις που ήρθαν από το εξωτερικό και εντοπίστηκαν λόγω των αυστηρών ελέγχων που γίνονται στα αεροδρόμια. Επί του θέματος είπε πως ελάχιστοι τουρίστες εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, καθώς η πλειοψηφία των εισαγόμενων κρουσμάτων ήταν είτε Κύπριοι που επαναπατρίστηκαν είτε Κύπριοι που επέστρεφαν από διακοπές και είχαν το δικαίωμα να κάνουν στα αεροδρόμια το τεστ.

Είπε πως είναι σημαντικό αυτοί που επιστρέφουν από διακοπές, να παραμένουν όσο πιο περιορισμένοι γίνεται τις πρώτες ημέρες της επιστροφής τους, καθώς ενδέχεται παρά το πρώτο αρνητικό τεστ, στην πορεία να εμφανίσουν συμπτώματα.

Η συνύπαρξη κορωνοϊού και γρίπης

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράλληλης έξαρσης κορωνοϊού και γρίπης εξέφρασε την άποψη ότι εφόσον τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και για την γρίπη. Εστίασε όμως στο ότι υπάρχει έλλειψη διεθνώς του εμβολίου της γρίπης και παρά το γεγονός ότι εξασφαλίστηκαν 100 χιλιάδες, αναμένονται τα αποτελέσματα πρωτοβουλίας της ΕΕ για εξασφάλιση άλλων 80 χιλιάδων ούτως ώστε να καλυφθεί και ποσοστό πέραν των ευάλωτων ομάδων.