Αυτό είναι το πρωτόκολλο για τα σχολεία

Αυτό είναι το πρωτόκολλο για τα σχολεία

Έτοιμο είναι το Υγειονομικό Πρωτόκολλο για την λειτουργία όλων των σχολείων, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και της Προδημοτικής και αποστέλλεται σε 140 χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και στις Διευθύνσεις των σχολείων.

Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου. «Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που μας έχουν δώσει οι Ιατρικές Υπηρεσίες, το Πρωτόκολλο είναι έτοιμο και αποστέλλεται αυτή την ώρα στις Διευθύνσεις όλων των Σχολείων.»


Ο κος Προδρόμου πρόσθεσε πως «στην πραγματικότητα κατά το μεγαλύτερο μέρος του, το Πρωτόκολλο είναι εκείνο το οποίο είχαμε και τον περασμένο Μάιο. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν και βεβαίως, έχουν αποδείξει στα σχολεία ότι μπορούν να εφαρμόσουν τις προφυλάξεις με την απαιτούμενη υγειονομική ασφάλεια για τα παιδιά και για το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι και φέτος το σχολείο θα λειτουργήσει μέσα σε συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας.»

Οι αλλαγές από τον Μάιο:

χρήση μάσκας για όλους τους μαθητές στη Μέση Εκπαίδευση,
χρήση μάσκας για όλους τους εκπαιδευτικούς και το άλλο προσωπικό μέσα στα σχολεία,
χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και όχι στους ανοικτούς χώρους
αποστάσεις σε κλειστούς χώρους που πλέον θα πρέπει να είναι 1 μέτρο το ένα πρόσωπο από το άλλο
«Ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε κανονικά, τηρώντας τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, ενώ ταυτόχρονα έχει ετοιμαστεί και αποστέλλεται στο τυπογραφείο για να είναι έτοιμο να διανεμηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, το ενημερωτικό δελτίο, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για όλους τους γονείς, το οποίο θα φτάσει σε όλα τα σπίτια, σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής. Υπολογίζουμε ότι περίπου 140.000 νοικοκυριά θα πάρουν αυτό το χρήσιμο έντυπο, που περιγράφει τόσο την υγειονομική προστασία όσο και το Πρωτόκολλο στα σχολεία, και υπάρχουν και κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουν και να φροντίζουν οι γονείς από το σπίτι», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, είπε ο κ. Προδρόμου, με αυτή την ευκαιρία θα λειτουργήσει και ειδική τηλεφωνική γραμμή στο Υπουργείο Παιδείας για θέματα που αφορούν την υγειονομική ασφάλεια και θα απευθύνεται η γραμμή αυτή στους γονείς, οι οποίοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν για να ρωτήσουν κάτι που θέλουν είτε για να αναφέρουν και κάτι που πιστεύουν ότι πρέπει να αναφερθεί στο Υπουργείο.

Ανέφερε, επίσης, ότι μια δεύτερη τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί και για τους εκπαιδευτικούς, εάν τυχόν θέλουν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις.

«Σε αυτό το πλαίσιο των προετοιμασιών, σήμερα συμμετείχα σε μια Παγκύπρια σύσκεψη όλων των Διευθυντών Μέσης Εκπαίδευσης. Είναι προπαρασκευαστική σύσκεψη που γίνεται κάθε χρόνο για τη νέα σχολική χρονιά. Η σύσκεψη σήμερα έγινε κατά ένα μέρος με φυσική παρουσία όσο το επιτρέπουν τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα και οι υπόλοιποι παρακολούθησαν εξ αποστάσεως με την τεχνολογία, την οποία έχουμε ήδη αναπτύξει στο Υπουργείο Παιδείας. Μίλησα με τους Διευθυντές, δόθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις. Υπολογίζουμε πάρα πολύ στη συνεργασία των Διευθύνσεων, των διευθυντικών ομάδων των σχολείων, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς, πιστεύω ότι θα ανταποκριθούν και πάλι, όπως την προηγούμενη χρονιά», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «αναλύσαμε τα ιδιαίτερα δεδομένα της φετινής χρονιάς και βεβαίως, έγιναν επισημάνσεις, εισηγήσεις από τους Διευθυντές των σχολείων, οι οποίες είναι πάντοτε χρήσιμες».

«Με αυτά και όλες τις άλλες προετοιμασίες που γίνονται, θα είμαστε έτοιμοι. Τα σχολεία θα είναι έτοιμα για υποδεχτούν πρώτα τους εκπαιδευτικούς την 1η Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τα παιδιά από τις 7 Σεπτεμβρίου», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ