Υπουργός Παιδείας: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία (vid)

Υπουργός Παιδείας: Όλα έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία (vid)

Όλα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά ενώ τα σχολεία έχουν στελεχωθεί νωρίτερα απ΄ ότι ποτέ άλλοτε, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. 

Στην Κύπρο, τόνισε, έχουμε καταφέρει να πάνε όλοι οι μαθητές πίσω στα σχολεία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό ενώ πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε εξ αποστάσεως διδασκαλία, τίποτα δεν υποκαθιστά τη φοίτηση με φυσική παρουσία.

Η ιδιορρυθμία της φετινής χρονιάς, είπε, είναι ότι μπορούν να επιστρέψουν οι μαθητές πίσω στα σχολεία άλλα θα πρέπει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα.

Για τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν τα θρανία, ο Υπουργός ανέφερε πως πρώτη φορά βλέπει αυτές τις φωτογραφίες ενώ σε έντονο ύφος απαντώντας στα όσα γράφονται στα κοινωνικά δίκτυα που θέλουν εκπαιδευτικούς να βιδώνουν οι ίδιοι θρανία, δήλωσε έκπληκτος τονίζοντας πως κανένας εκπαιδευτικός δεν προβλέπεται να κάνει τέτοια δουλειά.

Εμείς θα μείνουμε με σοβαρότητα στην προετοιμασία που κάνουμε, υπάρχουν λύσεις είπε κάνοντας λόγο για μονοθέσια θρανία και διαχωριστικά τα οποία έχουν ήδη αγοραστεί.

Κληθείς να αναφέρει τι πρέπει να κάνει ένας καθηγητής εάν κάποιος μαθητής που υποχρεούται να φοράει μάσκα δεν θέλει να υπακούσει, σημείωσε πως δεν θα μπει στην αίθουσα διδασκαλίας μαθητής ο οποίος δεν φοράει τη μάσκα του καθώς απαγορεύεται βάσει των διαταγμάτων.

Όπως είπε θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και με Σύμβουλο από την ειδική ομάδα των Επιδημιολόγων, την Παρασκευή, για να διευκρινιστούν κάποια συγκεκριμένα ζητήματα του πρωτοκόλλου.

Σάλος με τα θρανία

Υπενθυμίζεται ότι έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και απεικονίζουν τη συναρμολόγηση των θρανίων στα σχολεία, μέτρο που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας βάσει των πρωτοκόλλων για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.

Μιλώντας στο SigmaLive ο Ντίνος Έλληνας, Πρόεδρος Σχολικών Εφορειών, ανέφερε πως η συναρμολόγηση των θρανίων εμπίπτει στις προδιαγραφές που δόθηκαν από το αρμόδειο Υπουργείο στις σχολικές εφορείες.

Είναι κατασκευές συναρμολόγησης θρανίων με επέκταση, όπως σημείωσε, στα οποία θα κάθονται τρία παιδιά με την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους.

Οι κατασκευές αυτές γίνονται σε αίθουσες όπου υπάρχει διαθεσιμότητα χώρου ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετούνται και μονοθέσια θρανία.

Ο κ. Έλληνας, αναφέρθηκε στη δυσκολία της διεκπεραίωσης των εργασιών καθώς επίσης και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι την ερχόμενη Κυριακή όλα θα είναι έτοιμα.

Πριν την κατασκευή των θρανίων, όπως σημείωσε, γίνεται μια επαφή με την διευθυντική ομάδα και ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και τον χώρο δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές.

Τόνισε πως η προσπάθεια όλων, πρέπει να εστιάζεται στο ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να έχουμε υπομονή, αυτοσυγκράτηση και να μην ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο, είπε.