Εντείνονται οι συζητήσεις Κύπρου- Αιγύπτου για κατασκευή αγωγού μεταφοράς ΦΑ

Εντείνονται οι συζητήσεις Κύπρου- Αιγύπτου για κατασκευή αγωγού μεταφοράς ΦΑ

Η σαουδαραβική εφημερίδα δημοσιεύει ανταπόκριση του Mohammed Abu Zaid, από το Κάιρο, σύμφωνα με την οποία κυβερνητική πηγή της Αιγύπτου αποκάλυψε χθες ότι Αιγύπτιοι και Κύπριοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο, για υγροποίηση και επανεξαγωγή.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται:

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, το σχέδιο προνοεί το φυσικό αέριο από το οικόπεδο Αφροδίτη της Κύπρου να διοχετεύεται σε εγκαταστάσεις υγροποίησης (που μετατρέπουν το αέριο σε υγρή κατάσταση) στην Αίγυπτο για επανεξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες αλλά και για χρήση στην τοπική αγορά.

Η τελευταία κυβερνητική ενημέρωση ήταν ότι η Αίγυπτο θα άρχιζε να λαμβάνει φυσικό αέριο από την Κύπρο το 2022.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που καταγράφονται σε αναπτυξιακά έργα σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Αιγύπτιοι και οι Κύπριοι παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας βάση του προγραμματισμού.

Ο αρνητικός αντίκτυπος του ξεσπάσματος του COVID-19 στις εθνικές οικονομίες θα αναγκάσει πολλές χώρες να δράσουν άμεσα για να ανακτήσουν τις ζημιές, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης της ενέργειας, η οποία θα εκκινήσει τη βιομηχανική ανάπτυξη, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Αίγυπτος και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία στις 19 Σεπτεμβρίου 2018 για τη δημιουργία θαλάσσιου αγωγού.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tariq Al-Mulla, και η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη συνεχιζόμενη συνεργασία στο πλαίσιο της περιφερειακής πλατφόρμας EastMed Gas Forum.

Η Αίγυπτος διαθέτει δύο μονάδες υγροποίησης φυσικού αερίου, το ένα ανατολικά της Αλεξάνδρειας στο Idku που ανήκει στην Egyptian Natural Gas Holding Co. (EGAS) και το άλλο στο λιμάνι Damietta που ανήκει στην Fenosa.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ