ΥΠΕΞ για μερική άρση εμπάργκο όπλων: Έρχονται κι άλλες ανακοινώσεις

ΥΠΕΞ για μερική άρση εμπάργκο όπλων: Έρχονται κι άλλες ανακοινώσεις

Στο «Ράδιο Πρώτο» φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην χθεσινή, ιστορική ανακοίνωση για μερική άρση του εμπάργκο όπλων από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ μίλησε και για την πρώτη αντίδραση από την Τουρκία.

Αρχικά ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι έχει δει τις πρώτες αντιδράσεις από το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι σε μια κρίσιμη συγκυρία αυτές οι αποφάσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν την θέληση τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και την αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή. «Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουμε και άλλες τέτοιες σχετικές ανακοινώσεις».

Διευκρίνισε ότι το Νοέμβριο του 2018 υπογράφηκε η Δήλωση Προθέσεως για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο συνέβαινε πρώτη φορά.

Επεσήμανε ότι μέσα από τέτοιες κινήσεις στέλνουν μηνύματα ότι ενδιαφέρονται για την περιοχή. «Σίγουρα όμως η εκτίμηση για απουσίας και απομάκρυνσης του κενού που ακόμα υπάρχει, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. «Συζητώντας με τους ομολόγους μου στην περιοχή υπάρχει αυτή η εκτίμηση για απομάκρυνση και αυτό φαίνεται από κάποια γεγονότα».

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε χθές δεν θα επηρεάσει τις επιλογές που θα κάνει το ελληνοαμερικανικό σώμα σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. «Στο μυαλό αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην εκτελεστική εξουσία, συμπεριλαμβάνονται και τέτοιες αποφάσεις», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών στην συνέχεια ανέφερε ότι η Γερμανία έχει τις δυνατότητες να μεσολαβήσει έναντι της Τουρκίας. Συμπλήρωσε ότι και η Τουρκία γνωρίζει ότι ένας από τους λόγους που υπάρχει μια μαλακή στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στάση της Γερμανίας. «Στη Γερμανία υπάρχουν τρία εκατομμύρια ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής, υπάρχει το μεταναστευτικό και τα οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος ανέφερε ότι παρουσιάζοντας τα γεγονότα στους ξένους συνομιλητές μας πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα όσα πράττει η Τουρκία σε Ελλάδα, Κύπρο, Λιβύη και Συρία, αλλά και το όσα κάνει στο εσωτερικό της χώρας.

«Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει τι θα συμβεί μετά τον Ερντογάν. Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε απέναντι μας την Τουρκία και τον Ερντογάν και επικεντρωνόμαστε εκεί και στις συμπεριφορές του», προσθέτοντας ότι ένα τυχαίο επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.