ΠτΔ στο AFP για πολιτογραφήσεις: Θα αφαιρεθεί η υπηκοότητα από επτά πρόσωπα

ΠτΔ στο AFP για πολιτογραφήσεις: Θα αφαιρεθεί η υπηκοότητα από επτά πρόσωπα

Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έδωσε τις δικές του απαντήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα του Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις. 

Όπως αποκάλυψε, η Κύπρος θα αφαιρέσει την Κυπριακή υπηκοότητα σε επτά πρόσωπα τα οποία παραβίασαν τους όρους του Επενδυτικού Προγράμματος.
Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υπήρχαν ελλείψεις και κενά στο πρόγραμμα, ωστόσο η Κύπρος έθεσε σε εφαρμογή αποτελεσματικότερους ελέγχους για την παραχώρηση διαβατηρίων.

Το Επενδυτικό πρόγραμμα αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενισχύθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2013, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το 2007.
Η Λευκωσία, σημειώνει, δέχθηκε πιέσεις από τις Βρυξέλλες για μεταρρυθμίσεις στο εν λόγω πρόγραμμα, εξαιτίας ανησυχιών ότι ενδέχεται να βοηθούσε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, ακόμη και πριν τα δημοσιεύματα του Αl Jazeera για τα «χρυσά διαβατήρια», διορίστηκε Ερευνητική Επιτροπή για τη διενέργεια ελέγχου σχετικά με την πολιτογράφηση 30 προσώπων.

Αποκαλύψεις Καλογήρου για ύποπτες πολιτογραφήσεις και αποστέρηση υπηκοοτήτων

Μετά από την έκθεση της επιτροπής την, "φαίνεται ότι επτά στους 30, θα έπρεπε να στερηθούν την Κυπριακή υπηκοότητα", σημείωσε ο Πρόεδρος.
Μάλιστα, όπως είπε ο Πρόεδρος, έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για αφαίρεση της υπηκοότητας στους επτά.

Η χώρα θα επανεξετάσει επίσης τις περιπτώσεις περίπου 4.000 ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος από το 2007.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος είπε ότι πιστεύει ότι ο αριθμός των παραβατών θα είναι πολύ χαμηλός.