Λαβρόφ: Έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση αν μας ζητηθεί

Λαβρόφ: Έτοιμοι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση αν μας ζητηθεί

Το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι ο αποτελεσματικός τρόπος για εγγυήσεις είναι αυτές να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ακόμη τη θέση της Ρωσίας για μία συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ακόμη πως η Μόσχα θεωρεί ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία να εκφράζει με τη σειρά της τη θέση αυτή με κάθε ευκαιρία.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα βήματα που κλιμακώνουν την ένταση, λέγοντας πως και στο παρελθόν η Ρωσία κάλεσε όλα τα κράτη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών της περιοχή αν μας ζητηθεί», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμηση ότι Κύπρος και Ρωσία κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνουν μεγάλα βήματα σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και ο πολιτισμός, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικές τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Συμφωνήσαμε να αναπτυχθούν συγκεκριμένα μέτρα για οικονομικές συναλλαγές«, συνέχισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών. Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε πως είναι καθοριστικό να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Τουρκία, ειδικά από μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως η Ρωσία, με στόχο να σταματήσει η παραβατική της συμπεριφορά.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για την πρόθεση της Άγκυρας να ανοίξει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Συμφωνήθηκε ακόμη ότι η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να αποτελεί βάση για λύση του Κυπριακό, η οποία δεν πρέπει να ξεφεύγει της ΔΔΟ. «Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει κατάλληλο περιβάλλον», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, παρά τις αντιξοότητες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί απτή απόδειξη των διαχρονικών δεσμών φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός, επαναβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ακόμη, εξετάστηκαν τρόποι για ενίσχυση συνεργασίας στο τομέα του εμπορίου, της οικονομίας και του πολιτισμού. «Προτεραιότητα είναι η επαναφορά της συνδεσιμότητας Κύπρου-Ρωσίας στα προ κορωνοϊού επίπεδα», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν και περιφερειακά θέματα, ειδικότερα για την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ανησυχία της Κύπρου για την παρατεταμένη κρίση στις δύο χώρες, η οποία όπως είπε, επηρεάζει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος συζητήθηκαν το μέλλον και οι σχέσεις Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.