Συνάντηση ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Αρμενίας - Αναφορά σε δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου

Συνάντηση ΥΠΕΞ Αιγύπτου και Αρμενίας - Αναφορά σε δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry συναντήθηκε χθες Κυριακή με τον Αρμένιο ομόλογό του Zohrab Mnatsakanyan στο Κάιρο για να συζητήσουν τις οικονομικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις.Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στα δικαιώματα Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο 

Ο Shoukry, σύμφωνα με την Egypt Today, είπε ότι ο δεσμός της Αρμενίας με την Αίγυπτο είναι ιστορικός, με πολλούς Αρμένιους να ξεφεύγουν από τον πόλεμο στην Αίγυπτο εμπλουτίζοντας τον πολιτισμό της.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης στρατηγικές και των δύο χωρών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, με τον Shourky να ζητά αυξημένες επισκέψεις μεταξύ αντιπροσώπων και από τα δύο έθνη.

Οι Shoukry και Mnatsakanyan συζήτησαν την επιθυμία του Προέδρου Sisi να επισκεφθεί την Αρμενία, η οποία είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί, αλλά καθυστέρησε λόγω του κορονωϊού.

Άλλα θέματα της συνάντησης περιελάμβαναν τη συνεργασία σε κοινή εργασία σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.

Ο Mnatsakanyan, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η Αρμενία υποστηρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου να λειτουργούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εξήγησε επίσης τη διασυνοριακή διαμάχη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας ότι η Αρμενία έχει δεσμευτεί για μια ειρηνική λύση και είναι ικανή να υπερασπιστεί την περιοχή Ναγκόρνο Καραμπά.

Ο Mnatsakanyan επέκρινε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη μεταφορά τρομοκρατών Ναγκόρνο Καραμπάχ για την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αρμένιος υπουργός πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια μονομερή και επιθετική προσέγγιση ενάντια στον Αρμενικό λαό, η οποία φαίνεται στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια στρατιωτική κλιμάκωση που προσπαθούν να κάνουν και χρησιμοποιούν μισθοφόρους για να τους μεταφέρουν στο Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που απειλεί την ύπαρξη οποιασδήποτε ειρηνικής λύσης, επειδή είναι μια δύναμη που επιβάλλεται που απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια», πρόσθεσε.
Επιπλέον δήλωσε ότι η χώρα του "εκτιμά τον ρόλο της Αιγύπτου στην ειρήνη στην περιοχή, ειδικά στη Λιβύη".