Σαρλ Μισέλ: Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια, αλλά και πράξεις (vid)

Σαρλ Μισέλ: Η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια, αλλά και πράξεις (vid)

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Σαρλ Μισέλ.

Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι δεδομένη ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μισέλ είπε ότι οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε ακόμη πως η αλληλεγγύη της ΕΕ δεν είναι μόνο μέσα από τα λόγια, αλλά και μέσα από τις πράξεις.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έδωσε έμφαση στις ευρω-τουρκικές σχέσεις, σημείωσε πως στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να υπάρξει συνεννόηση και ανταλλαγή απόψεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε στο υψηλότερο επίπεδο τον ρόλο μας σε αυτό το κομματι της Μεσογείου». Ο κ. Μισέλ συνέχισε λέγοντας ότι η μόνη οδός για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή και αποκλιμάκωση, είναι ο διάλογος.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα προτείνει ένα νέο σύμφωνο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι η παρουσία του κ. Μισέλ στην Κύπρο αποδεικνύει την έντονη ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη θέληση των Βρυξελλών να υπάρξει λύση στα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλυτικά για τις πιο πρόσφατες εξελίξεις για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, ενώ συζητήθηκαν τα μέτρα και πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση. Ο κ. Μισέλ, όπως είπε ο Πρόεδρος, τον ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με την Άγκυρα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Η ΕΕ, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Ως κύπρος τονίσαμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διαθεση μας, αποφεύγοντας την προσέγγιση των δύο μέτρων και δύο σταθμών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Ακόμη, επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διάλογο, ο οποίος όμως όπως υπογράμμισε, πρέπει να γίνει χωρίς εκβιασμούς και απειλές.

Για το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη για νέα πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι το ποσοστό αιτούντων άσυλο στην Κύπρο ανέρχεται στο 3,8% του πληθυσμού των εδαφών που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια από την Τουρκία για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της Δημοκρατίας, όπως έπραξε όπως είπε, με τα κατεχόμενα.