Γκουτέρες: Μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, εξελίξεις στο Κυπριακό

Γκουτέρες: Μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. António Guterres, παραχώρησε χθες το μεσημέρι στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, διαδικτυακή δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της χθεσινής έναρξης της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην εναρκτήρια του δήλωση ο κ. Guterres έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι αυτή είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τον ιό. Τόνισε ότι απευθύνει έντονη έκκληση στη διεθνή κοινότητα, να κινητοποιήσει όλες τις προσπάθειές της για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόσθεσε επίσης, ότι και πριν την πανδημία, η διεθνής κοινότητα ήταν ήδη μακριά από τους στόχους της για την εξάλειψη της φτώχειας, την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, ενώ φαίνεται ότι η χάνεται και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο Γενικός Γραμματέας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα που τόνιζε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευνοϊκού κλίματος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ, ζήτησε από τον κ. Guterres, να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τι αναμένει από τις δύο κοινότητες, τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλους παράγοντες της περιοχής.

Στην απάντησή του ο Γενικός Γραμματέας είπε:

«Υπάρχει συναίνεση να περιμένουμε τις εκλογές στη «βόρεια Κύπρο» προτού προχωρήσουμε σε διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχουμε οραματιστεί. Μόλις πραγματοποιηθούν, η πρόθεσή μου είναι να συγκαλέσω ξανά στους πέντε βασικούς εταίρους – τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες – και επίσης να επαναρχίσω το διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που είχα διοργανώσει στο Βερολίνο, πριν μερικούς μήνες.

Πιστεύω ακράδαντα ότι στο μεταξύ, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την μελλοντική επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων. Και είμαι απόλυτα δεσμευμένος, ότι μόλις δημιουργηθεί αυτή η ευκαιρία – όπως είπα υπάρχει συναίνεση να περιμένουμε τις εκλογές στη «βόρεια Κύπρο» - είμαι απόλυτα δεσμευμένος στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας».