Συνάντηση ΥΠΕΞ με τον Γάλλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Συνάντηση ΥΠΕΞ με τον Γάλλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του ΥΠΕΞ, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο θα βρεθούν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η Μετανάστευση, οι διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς και θέματα, που αφορούν τον συντονισμό για αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της σε διάφορους τομείς.

Στη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας, στο πλαίσιο της Ε.Ε., με στόχο την περαιτέρω ενίσχυσή της.
Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Μπον θα προβούν στις 10.00 σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Ακολούθως ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Κλεμάν Μπον θα έχει συνάντηση και με τον ΥΠΑΜ, Χαράλαμπο Πετρίδη, και θα συζητήσουν πτυχές της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Έμφαση θα δοθεί στις συνεχιζόμενες προκλήσεις και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση, μαζί και με τον Αρχηγό της ΕΦ θα μεταβούν με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς στην κυπριακή ΑΟΖ για να παρατηρήσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση.

Το απόγευμα ο κ. Μπον θα αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.