Έκκληση Ιωάννου για τήρηση των μέτρων μετά τα 25 κρούσματα στη Νέα Σαλαμίνα

Έκκληση Ιωάννου για τήρηση των μέτρων μετά τα 25 κρούσματα στη Νέα Σαλαμίνα

Έκκληση απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας προς τους Κύπριος πολίτες ώστε να τηρούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Το μήνυμα του Υπουργού Υγείας έρχεται μετά τον αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες και από τα οποία προκύπτουν αλυσίδες μετάδοσης, κυρίως στην επαρχία της Λάρνακας.

Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Η αύξηση των αλυσίδων μετάδοσης και ιδιαίτερα οι πολυάριθμες στενές επαφές κρουσμάτων είναι τεκμήρια ελλιπούς τήρησης των μέτρων αυτοπροστασίας. Απευθύνω αγωνιώδη έκκληση προς όλους να ακολουθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας."

25 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 10 στη Νέα Σαλαμίνα

Χθες Σάββατο το Υπουργείο Υγείας αρχικά είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας πως καταγράφηκαν 15 κρούσματα κορωνοϊού μέσα από σύνολο 2,891 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τα 15 νέα κρούσματα είχαν προκύψει ως ακολούθως:

9 x ιχνηλάτηση:

Τα 6 άτομα είναι επαφές από το επαγγελματικό περιβάλλον των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 14/9 (με συμπτώματα από τα Μικροβιολογικά εργαστήρια) και στις 16/9 (ιχνηλάτηση). Το ένα άτομο έχει συμπτώματα. Τα σημερινά νέα περιστατικά έκαναν την εξέταση ιδιωτικά. Το cluster με τα 6 σημερινά έχει 9 άτομα, εκ των οποίων τα 8 είναι επαφές από τον ίδιο επαγγελματικό χώρο και το ένα είναι από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 16/9.

Το 7ο άτομο είναι από το οικογενειακό περιβάλλον του Βρετανού που είχε φτάσει στην Πάφο από το Λονδίνο στις 16/9 και ανακοινώθηκε στις 17/9. Το σημερινό κρούσμα, επίσης Βρετανίδα, είχε ταξιδέψει μαζί του στην ίδια πτήση και δεν έχει συμπτώματα.
Τα άλλα 2 άτομα είναι επαφές από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε από ιδιωτική πρωτοβουλία στις 17/9. Σύνολο στην αλυσίδα έχουμε 3 άτομα.
6 x ιδιωτική πρωτοβουλία:

Το 1ο άτομο αφορά Ρωσίδα μόνιμο κάτοικο Λεμεσού που επέστρεψε από το Λονδίνο στις 8/9 και στις 13/9 ανέπτυξε συμπτώματα (ανοσμία, ζαλάδες, αδυναμία). Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο ενημερώθηκε ότι φιλικό της άτομο στο Λονδίνο είχε εντοπιστεί θετικό στον ιό στις 13/9.
Το 2ο άτομο έκανε την εξέταση λόγω συμπτωμάτων που είχε από τις 10/9 (πυρετό, πονόλαιμο, βήχα).

Δύο άτομα έκαναν την εξέταση από ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς να έχουν συμπτώματα. Δεν σχετίζονται μεταξύ τους και διερευνάται εάν είχαν επαφή με άλλα κρούσματα.

Τα άλλα 2 άτομα ήρθαν στην Κύπρο από την Αγγλία στις 7/9. Μεταξύ 10 και 12 Σεπτεμβρίου άρχισαν να εκδηλώνουν συμπτώματα (καταρροή, βήχας).

Ωστόσο το βράδυ του Σαββάτου, με συμπληρωματική ανακοίνωση ανέφερε πως καταγράφηκαν άλλα δέκα από εργαστηριακή διάγνωση 59 δειγμάτων, με το σύνολο να φτάνει τελικά τα 25 περιστατικά.

Τα επιπρόσθετα περιστατικά αφορούσαν ποδοσφαιριστές και μέλη του ποδοσφαιρικού σωματείου Νέα Σαλαμίνα, για τα οποία έχει ήδη αρχίσει η διερεύνηση των περιστατικών και η ιχνηλάτηση των επαφών τους, ενώ, μετά από συνεννόηση της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και πως έχει ενεργοποιηθεί το σχετικό πρωτόκολλο.