Προδρόμου: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μέθοδο κλιματισμού στα σχολεία

Προδρόμου: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για μέθοδο κλιματισμού στα σχολεία

Η απόφαση για το ποια θα είναι η μέθοδος κλιματισμού στις σχολικές αίθουσες δεν έχει ληφθεί, είπε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει κλιματισμός στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, εν μέσω έντονου κλίματος εντός της αίθουσας συνεδρίας της, ενημερώθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας ως προς την εφαρμογή κλιματιστικών συστημάτων στις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς και για το θέμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σχολικά κτίρια.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι σήμερα είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας σχετικά με τους προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εφαρμογή για τα ενεργειακά ζητήματα.

«Πρώτα απ΄ όλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε συνεργασία με την ΑΗΚ, εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά σε 405 σχολικά κτίρια. Μιλάμε για μια συνολική ισχύ 4,9 MW. Είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Ταυτόχρονα, θα γίνει υγροθερμομόνωση των οροφών των σχολείων», είπε.

Η ΑΗΚ, πρόσθεσε, «έχει ξεκινήσει, έχουν προκηρυχθεί προσφορές, οι οποίες λήγουν στις 23 Οκτωβρίου, και το όλο έργο θα ολοκληρωθεί στα 405 σχολικά κτίρια το τρίτο τρίμηνο του 2021. Με αυτό τον τρόπο και με μια συμφωνία που έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας με την ΑΗΚ θα γίνει αποπληρωμή του όλου έργου, που έχει ένα συνολικό κόστος γύρω στα 12 εκατομμύρια, σε βάθος 20ετίας».

Ενώ, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, προβλέπεται ότι η ΑΗΚ θα λειτουργεί, θα επιτηρεί και θα συντηρεί τα φωτοβολταϊκά για τα επόμενα 10 χρόνια .

«Με αυτό τον τρόπο και με το σύστημα net metering, το Υπουργείο θα εξασφαλίσει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και αυτό αποτελεί μια προϋπόθεση για την ισορροπία, ούτως ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε τώρα σε μια διαφορετική βάση, έχοντας αυτή την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, να μπορούμε να συζητήσουμε την εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία», ανέφερε.

«Είμαστε ήδη στη διαδικασία και θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, γιατί η πολιτική απόφαση για να έχουμε κλιματισμό στα σχολεία πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Προδρόμου, το Υπουργείο Παιδείας συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσα από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

«Αξιοποιούμε ευρωπαϊκά κονδύλια για την προώθηση ενεργειακής αποτελεσματικότητας και την ανάπτυξη καινοτόμων προσεγγίσεων στα σχολεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, μέσα από το οποίο θα επιδιώξουμε να έχουμε σχολικά κτίρια μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας».

Ήδη, είπε, «όσα σχολικά κτίρια κτίζονται στο σημερινό κτιριολογικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας είναι ενεργειακής κλάσης Α και σε όσα σχολεία γίνεται είτε αντισεισμική είτε άλλη αναβάθμιση το αποτέλεσμα είναι να έχουμε κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτός είναι ο στόχος και αυτή είναι η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας».

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, «θα σχεδιάσουμε και θα δούμε και την προσφορότερη λύση για να έχουμε το συντομότερο δυνατό, και όχι να παραπέμψουμε σε κάποιο μέλλον, κλιματισμό στις σχολικές αίθουσες».

Ανέφερε επίσης ότι «σε ένα μεγάλο αριθμό αιθουσών των σχολείων έχουν εγκατασταθεί συστήματα κλιματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε μιλάμε για εργαστήρια των σχολείων είτε μιλάμε για αίθουσες των καθηγητικών συλλόγων είτε μιλάμε για αίθουσες των Διευθύνσεων είτε για οποιουσδήποτε άλλους βοηθητικούς χώρους, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «παντού υπάρχουν συστήματα κλιματισμού χωρίς προηγουμένως, τα προηγούμενα χρόνια να είχε ληφθεί μια απόφαση ότι είναι ή δεν είναι επιθυμητό». Αυτό το λέω, διευκρίνισε, «γιατί σήμερα ακούσαμε σχόλια και τοποθετήσεις στη Βουλή και βέβαια θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στην Κύπρο λειτουργούν δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Σε όλη την ιδιωτική εκπαίδευση υπάρχουν συστήματα κλιματισμού χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα εάν είναι ή δεν είναι ακατάλληλα για τα σχολεία».

«Εμείς στα δημόσια σχολεία θέλουμε τις προσφορότερες λύσεις, αλλά οι λύσεις αυτές θα εξασφαλίζουν στα παιδιά το συντομότερο δυνατό κλιματισμό», ανέφερε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι όπως έχουμε στα πανεπιστήμια για τους φοιτητές, θα πρέπει να έχουμε και στα σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης, για τους μαθητές και τις μαθήτριες και στα σχολεία της Δημοτικής και της Προδημοτικής.

«Αυτές οι ανισότητες και η διαφορετική μεταχείριση που υπάρχει με την δημόσια εκπαίδευση μέχρι τώρα να θεωρείται ότι είναι χώρος που δεν χρειάζεται κλιματισμό, ενώ σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής μας και σε όλους τους χώρους όπου λειτουργούμε υπάρχει κλιματισμός, νομίζω ότι είναι μια κραυγαλέα αντίθεση την οποία θα πρέπει να αποφύγουμε, να καταργήσουμε και να επανορθώσουμε», επισήμανε ο κ. Προδρόμου.

Με το σωστό τρόπο, πρόσθεσε, «για αυτό είναι που υπογραμμίζω ότι ήδη το Υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει προγράμματα, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εφαρμόζει και δικά του προγράμματα για την σωστή ενεργειακή διαχείριση των σχολικών κτιρίων και για να έχουμε στο εξής και στο μέλλον όλα τα σχολικά μας κτίρια να είναι μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης ή και ακόμα να έχουμε και παραγωγή εναλλακτικής ενέργειας, ενέργειας από εναλλακτικές πηγές όπως είναι η ανάπτυξη του συστήματος με φωτοβολταϊκά».

Σε ερώτηση για τη θέση του ΕΤΕΚ ότι δεν πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει στην τοποθέτηση κλιματισμών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι απόφαση για το ποια θα είναι η μέθοδος κλιματισμού δεν έχει ληφθεί.

«Πρέπει να υπάρξει κλιματισμός στις αίθουσες. Τελεία. Η θέση που ακούστηκε μέσα δεν είναι καινούργια. Είναι μια μελέτη, η οποία υπάρχει από τα προηγούμενα χρόνια, η οποία προϋποθέτει δαπάνες 60 εκατομμυρίων χωρίς κλιματισμό», είπε. Όμως, πρόσθεσε, «οι πρόσφατες εμπειρίες, οι συστάσεις και οι επίσης επιστημονικές συμβουλές για παράδειγμα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, όταν πριν από μερικές μέρες, μας είπαν ότι είναι επικίνδυνος ο θερμικός φόρτος που υπήρχε εκείνες τις μέρες στην Κύπρο και θα ήταν επιθυμητό αν ήταν δυνατό να αναβάλουμε την λειτουργία των σχολείων. Αντιλαμβάνεται κανένας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εξασφαλίσουμε και τις κατάλληλες συνθήκες στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς που πηγαίνουν στα σχολεία».

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «δεν νομίζω ότι είτε κάποιο πανεπιστήμιο είτε κάποιοι επιστήμονες είτε το ΕΤΕΚ θα είχε αμφιβολία ως προς το ότι και στο δημόσιο σχολείο πρέπει να έχουμε αυτό το οποίο έχουμε στα ιδιωτικά σχολεία, στα πανεπιστήμια , στους χώρους εργασίας, παντού στην Κύπρο».

«Το να γίνει με το σωστό τρόπο είναι επιθυμία και του Υπουργείου. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε εκτός από τις δικές μας τεχνικές υπηρεσίες και την τεχνογνωσία που έχουμε και την εμπειρογνωμοσύνη και τις συμβουλές και πανεπιστημιακών και φυσικά και του ΕΤΕΚ και οποιωνδήποτε άλλων ειδικών», σημείωσε.

Η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ συγκεκριμένη. Την ώρα που μιλάμε στα σχολεία μας στα μεν ιδιωτικά υπάρχουν παντού κλιματιστικά, στα δε δημόσια υπάρχουν και λειτουργούν στις μισές αίθουσες». «Άρα λοιπόν θα πρέπει να δώσουμε λύση για τις υπόλοιπες αίθουσες που είναι οι αίθουσες διδασκαλίας», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ