Σήμερα οι αποφάσεις για τοπικά lockdown - Στον ΠτΔ οι ειδικοί

Σήμερα οι αποφάσεις για τοπικά lockdown - Στον ΠτΔ οι ειδικοί

Βλέπει τους ειδικούς ο Νίκος Αναστασιάδης. Ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και ίσως νέα μέτρα

Ως εξαιρετικά ανησυχητική κρίνεται πλέον από τους ειδικούς η πορεία της πανδημίας στην Κύπρο, η οποία όπως και πολλές άλλες χώρες, βλέπει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περισσότερες από τις 2.000 επαφές που δηλώθηκαν στα προχθεσινά κρούσματα και για τις οποίες η διαδικασία ιχνηλάτησης δεν μπορεί να προσφέρει και πολλά.

Μια αύξηση κρουσμάτων που δεν ανησυχεί μόνο τους ειδικούς, αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Υγείας, οι οποίοι θα κληθούν ενδεχομένως να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα.
Για αυτό τον λόγο σήμερα (17/10) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα προεδρεύσει, στις 10.30 π.μ., σύσκεψης με την επιδημιολογική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται πως θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείεται και λήψη νέων μέτρων.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα που αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Προέδρου είναι και καθολική εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν πρόσφατα για Λεμεσό και Λευκωσία. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι προτάσεις για τοπικά lockdown με περιορισμούς στις μετακινήσεις σε κάποιες περιοχές ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα της εξάπλωσης.

Μάλιστα, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, επεξήγησε σε προηγούμενες του δηλώσεις στην Brief πως σε περίπτωση που αποφασιστεί τοπικό lockdown (σ.σ. ενδεχομένως όχι σε ολόκληρες επαρχίες αλλά σε συγκεκριμένες περιοχές) από τους αρμοδίους αυτό θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην μετακινεί απλά μια μάζα ατόμων σε κάποια άλλη περιοχή, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε και περιορισμό στις μετακινήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένους αριθμούς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (σ.σ. παράδειγμα να απαγορευθούν οι άσκοπες μετακινήσεις ειδικά τις βραδινές ώρες).

«Καταστροφικό για την οικονομία το ολικό lockdown», λέει ο Υπουργός Υγείας

Τη συνεργασία των εργοδοτικών οργανώσεων, των συντεχνιών των εργαζομένων και των ενδιαφερόμενων Τμημάτων/Υπηρεσιών του κράτους, ζήτησαν χθές (16/10) οι Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο νέου lockdown, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων τις προηγούμενες μέρες, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «σίγουρα η δραματική αύξηση των περιστατικών -και είχαμε προειδοποιήσει ότι ήταν θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση-, μάς ανησυχεί ιδιαίτερα και για αυτό ορίστηκε για σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο για να ενημερωθεί και από την επιδημιολογική ομάδα, να γίνει μια ανάλυση των κρουσμάτων ηλικιακά, αλλά και γεωγραφικά και να δούμε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δεν επικρατεί πανικός αλλά πρέπει προσεκτικά να αναλύσουμε τα δεδομένα».

Ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχουν ληφθεί κάποια μέτρα στην Λευκωσία και την Λεμεσό, καθώς και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, και αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά τους.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για ολικό ή τοπικό lockdown, ο κ. Ιωάννου είπε ότι βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και για αυτό θα γίνει και η συνάντηση αύριο και ανάλογα θα ληφθούν ή όχι μέτρα. «Θέλουμε να αποφύγουμε το ολικό lockdown διότι θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Από εκεί και πέρα εάν χρειάζονται τοπικά μέτρα ή άλλα μέτρα θα το πράξουμε», δήλωσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση στην Λεμεσό και εάν έχει γίνει αξιολόγηση ως προς το πού οφείλεται η διασπορά στην πόλη, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το σημαντικότερο είναι όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, να αναλάβει ο καθένας ατομικά την ευθύνη του, να τηρεί τα μέτρα για να έχουμε αποτέλεσμα. «Εάν δεν τηρούμε τα μέτρα, όποια μέτρα και να πάρουμε, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», ενώ ο κ. Ιωάννου μετέφερε τη θέση πως αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Λεμεσό, μπορεί σε λίγες μέρες να το δούμε να συμβαίνει στην Πάφο, την Λευκωσία ή σε οποιαδήποτε περιοχή. «Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση και σε άλλες πόλεις. Είναι κρίσιμη η κατάσταση, είμαστε σε πολύ οριακό σημείο», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να πει ποιες άλλες Υπηρεσίες/Τμήματα μπορούν να εμπλακούν στους ελέγχους, πέραν της Αστυνομίας και των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ο κ. Ιωάννου έκανε αναφορά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και πλέον όλα τα Υπουργεία έχουν την ευθύνη για των έλεγχο των χώρων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.