Έκτακτη σύσκεψη Αρχηγών για την αυτοδιάλυση της Βουλής (vid)

Έκτακτη σύσκεψη Αρχηγών για την αυτοδιάλυση της Βουλής (vid)

Για πρώτη φορά μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και όλα όσα ακολούθησαν συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πέραν από την διαδικαστικού χαρακτήρα ψηφοφορία για ανάδειξη του Αδάμου Αδάμου στην Προεδρία της Βουλής, αναμένεται να απασχολήσει και η πρόταση Οικολόγων Θεολόγου για αυτοδιάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Brief λίγο πριν την Ολομέλεια της Βουλής στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές, οι πολιτικοί Αρχηγοί προχωρούν με σύσκεψη για το όλο ζήτημα.

Η Συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει στις 11 το πρωί με την τελετή διαβεβαίωσης των δύο νέων Βουλευτών που αντικαθιστούν τους παραιτηθέντες Συλλούρη και Τζιοβάννη.

Σε ότι αφορά την κοινή πρόταση του Γιώργου Περδίκη και της Άννας Θεολόγου για αυτοδιάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, κλειδί θεωρείται η στάση που θα τηρήσουν οι τρεις Βουλευτές της Δημοκρατικής Συνεργασίας. ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ και Άννα Θεολόγου τάχθηκαν ήδη υπέρ της πρότασης ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Αλληλεγγύη εναντίον.

Ο Γιώργος Περδίκης εξηγώντας την πρόταση του ανέφερε πως με αυτό τον τρόπο η Βουλή θα έχει την ευκαιρία να εξετάσει τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως απορρίπτοντας τους να οδηγήσει την κυβέρνηση σε πρόωρες προεδρικές εκλογές. Επισήμανε ότι επειδή ακριβώς θέλουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, καταθέτουν σχετικό ψήφισμα στη Βουλή μέσω του οποίου θα ζητείται παραίτηση της Κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η θετική απάντηση του Αβέρωφ Νεοφύτου στην προοπτική αυτοδιάλυσης της Βουλής θέτοντας ως προϋπόθεση την ευρύτατη συναίνεση και των υπολοίπων κομμάτων.

Το ΑΚΕΛ από την άλλη θεωρεί ότι πρώτα η Κυβέρνηση θα πρέπει να παραιτηθεί και μετά να γίνει συζήτηση για τη Βουλή και τις ευθύνες της. Το ΔΗΚΟ απορρίπτει την πρόταση επίσης τονίζοντας ότι είναι η Κυβέρνηση που πρέπει να παραιτηθεί λόγω της εξάπλωσης της διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση τα κοινοβουλευτικά κόμματα μέχρι στιγμής δείχνουν ανήμπορα να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το ζήτημα που προέκυψε με το σκάνδαλο των "χρυσών διαβατηρίων" ενώ από τις τοποθετήσεις των κομμάτων προμηνύεται άλλη μια επεισοδιακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.