«Όχι» στην αυτοδιάλυση της Βουλής ψήφισε η Ολομέλεια

 «Όχι» στην αυτοδιάλυση της Βουλής ψήφισε η Ολομέλεια

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων και της ανεξάρτητης Βουλεύτριας Άννας Θεολόγου για αυτοδιάλυση της Βουλής και διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 23 Νοεμβρίου.

Αν είναι κάτι που όλοι φαίνεται να συμφωνούν μετά τις αδιέξοδες δηλώσεις και αντιδηλώσεις τα τελευταία 24ωρα, είναι πως τάχιστα θα πρέπει να προχωρήσουν τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής. 

Σε μια συνεδρίαση που περιελάμβανε στιγμές αυτοκριτικής, κριτικής στην Κυβέρνηση αλλά και εκατέρωθεν αιχμές ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, επικράτησε τελικά η άποψη ότι η αυτοδιάλυση της Βουλής δεν θα επιτύγχανε τους σκοπούς της και ότι ετεροβαρώς θα φόρτωνε τις ευθύνες για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» στο σώμα και όχι στην Κυβέρνηση.

Την πρόταση καταψήφισαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και Δημοκρατική Συνεργασία. Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Οικολόγοι και Άννα Θεολόγου.

Mea Culpa και επίθεση Αβέρωφ στον Νικόλα

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφού πρώτα είπε ένα mea culpa για όσα η κυπριακή κοινωνία διαπίστωσε παρακολουθώντας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Al Jazeera, τα έβαλε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για τη θέση του ΔΗΚΟ ότι σε περίπτωση που δεν εμπλακεί ο Γενικός Ελεγκτής στις έρευνες για τα «χρυσά διαβατήρια», θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

«Ο λόγος που τοποθετούμαστε υπέρ της αυτοδιάλυσης της Βουλής και γρήγορη προσφυγή στην κάλπη είναι για να προσπαθήσουμε με αυτή την πολιτική πράξη τη σταδιακή επαναφορά στην πολιτική ομαλότητα σε αντιδιαστολή με τις απειλές και τους εκβιασμούς. Δεν είναι πολιτικά ορθό να απειλείς να παραλύσεις τη χώρα αν δεν γίνει το δικό σου», ανέφερε για τη στάση του ΔΗΚΟ σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «με ή χωρίς εκλογές δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί και ούτε θα συρθεί η χώρα σε περιπέτειες.

Η συγνώμη του Άντρου Κυπριανού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αφού πρώτα απεύθυνε «συγνώμη» προς την κοινωνία και τον κόσμο του ΑΚΕΛ για τη συμπεριφορά του Χριστάκη Τζιοβάννη, στη συνέχεια εξήγησε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την αυτοδιάλυση της Βουλής γιατί δεν δέχεται να μεταφερθούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης στη Βουλή και να φανεί ότι είναι η μόνη διεφθαρμένη στην εν λόγω υπόθεση. Η ΕΕ είπε δεν απευθύνθηκε με την επιστολή της στη Βουλή, επισήμανε, αλλά στην Κυβέρνηση και κάλεσε σε πρωτοβουλίες για ολοκληρωμένο πλαίσιο εντός βουλής για τα θέματα κατάχρησης εξουσίας, διαφθοράς και διαπλοκής.

Δριμεία επίθεση Νικόλα κατά της Κυβέρνησης

Δεν είναι η Βουλή που ευθύνεται ως σώμα για το σκάνδαλο των διαβατηρίων, δεν είναι η Βουλή που εκδίδει διαβατήρια, αλλά η Κυβέρνηση ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, λέγοντας πως αυτή η Κυβέρνηση έκανε τη χώρα μας διεθνώς ρεζίλι. Έκανε λόγο για «κυβέρνηση διαφθοράς» και επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ για εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στις έρευνες. Χαρακτήρισε εύκολες δικαιολογίες τα περί κενών και παραλείψεων στο επενδυτικό πρόγραμμα ενώ είπε ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή θα έθεταν την υγεία του κόσμου σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας.

Άφησε σκιές για «χρηματισμό»

Αυτοδιάλυση ως μια συμβολή στην κάθαρση είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος θέτοντας εκ νέου το θέμα διαρροής προς το «φιλοτουρκικό» κατά την έκφραση του Al Jazeera από μέλη του κοινοβουλίου. Ο ίδιος είπε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο χρηματισμού βουλευτών για να γίνει η διαρροή και είπε πως αν ισχύει κάτι τέτοιο είναι προδοσία.

Ο Γιώργος Λιλλήκας από την πλευρά του είχε προτείνει μέσω τροποποίησης που απορρίφθηκε ότι για να έχει νόημα η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών και ότι ο σκοπός είναι να εξυπηρετηθεί η κάθαρση, τότε οι υφιστάμενοι Βουλευτές θα πρέπει να αυτοδεσμευτούν ότι δεν θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια.

Εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν τα νομοθετήματα των μεταρρυθμίσεων και ιδιαίτερα αυτό της δημιουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς μέχρι να έρθουν οι εκλογές του ερχόμενου Μαϊου.

«Έχετε ευθύνη» είπε ο Γιώργος Περδίκης στους συναδέλφους του λέγοντας ότι όταν ο ίδιος είχε προωθήσει νομοσχέδιο για διαφάνεια γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα την είχαν απορρίψει ενώ τώρα αυτό μας το ζητά η ίδια η ΕΕ. Αν παραιτηθεί η Βουλή είπε, τότε θα φανεί ότι κάποιοι στην Κύπρο αναλαμβάνουν ευθύνη.

Η Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι «βρέχει». «Δεν βρέχει, μας φτύνουν», είπε χαρακτηριστικά καλώντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση να παραιτηθούν. Κατήγγειλε κοινοβουλευτικό bullying και απειλές για να αποσύρει την πρόταση της χωρίς ωστόσο να πει από ποιους.

ΠΗΓΗ ALPHA