Χριστοδουλίδης: Μόνο με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η λύση του κυπριακού (vid)

Χριστοδουλίδης: Μόνο με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η λύση του κυπριακού (vid)

«Ηλεκτροσόκ» προκαλούν οι συνεχιζόμενες αναφορές του νέου Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη βάση λύσης του κυπριακού αλλά και στο όραμα του για το μέλλον του ψευδοκράτους. 

Ο ΥΠΕΞ μίλησε εκ νέου για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό τα τελευταία 50 χρόνια θίγοντας ξανά το μοντέλο των δύο κρατών. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα ξεκαθάρισε στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα» ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση πως δεν τίθεται θέμα επίλυσης του κυπριακού εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, που είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και αυτός ο στόχος δεσμεύει όλους όσους εμπλέκονται στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της τουρκικής και της τ/κ πλευράς καθορίζεται ξεκάθαρα μέσα από τα ψηφίσματα των ΗΕ αλλά και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο το έχει ξεκαθαρίσει», ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επισήμανε ότι χώρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή και ρόλο στο κυπριακό διαχρονικά, έχουν ήδη μεταφέρει συγκεκριμένο μήνυμα στην Άγκυρα και στην τουρκική κυβέρνηση. Πλέον σε πρώτο χρόνο το Προεδρικό αναμένει την ανταπόκριση του Ερσίν Τατάρ στην πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη για μια συνάντηση και απ’ εκεί και πέρα την εκδήλωση πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη συνομιλιών μέσω μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για δημοσιεύματα που θέλουν τον Οργανισμό Ηνωμένων να κάνει δεύτερες σκέψεις για αυτή την προσπάθεια, απάντησε πως και από πλευράς Ηνωμένων Εθνών έχουν σταλεί μηνύματα στην Τουρκία ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να στηρίζονται στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Η εκλογή Τατάρ πρόσθεσε δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα από την άποψη ότι δεν είναι ο προηγούμενος ηγέτης των Τ/κ και υπάρχει ένας επανασχεδιασμός από τα Ηνωμένων Έθνη σε σχέση με την εκδήλωση της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα.