ΥΠΕΞ: Και ο Ντενκτάς και ο Έρογλου είχαν μιλήσει για άλλες μορφές λύσης (vid)

ΥΠΕΞ: Και ο Ντενκτάς και ο Έρογλου είχαν μιλήσει για άλλες μορφές λύσης (vid)

Με διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά με κοινό στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, προσήλθαν στην άτυπη συνάντηση Αναστασιάδης και Τατάρ. 

Αυτή είναι αρχική αποτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης για την πρώτη γνωριμία των δύο ηγετών, την οποία παρέθεσε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα.

"Το θετικό που μπορούμε να κρατήσουμε είναι η κοινή έκκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης όπου εκεί θεωρώ θα μπορούν να ξεκαθαρίσουν πολλά από τα θέματα για τα οποία φαίνεται από τις πρώτες προσεγγίσεις του κ. Τατάρ να υπάρχει διαφωνία."

"Δεν είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι επιθυμεί ο Τατάρ να συζητηθούν άλλες μορφές λύσης", πρόσθεσε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι παρόμοιες προσεγγίσεις είχαμε ακούσει διαχρονικά από Ντενκτάς και Έρογλου και είπε ότι όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα για εκδήλωση πρωτοβουλίας από πλευράς Γκουτέρες είτε συγκαλώντας άτυπη πολυμερή συνάντηση, είτε στέλνοντας την κ. Λουτ στην Κύπρο και στις εγγυήτριες δυνάμεις με στόχο την προετοιμασίας της.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε, είπε, ήταν το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, κάτι το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση. Όσον αφορά τον "αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων", οφείλεται στην Τουρκία και στη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξήγησε.

"Αν θέλει καλύτερο μέλλον για τους Τουρκοκύπριους αλλά και γενικότερα για το σύνολο του κυπριακού λαού και την Κύπρο, δεν έχει παρά να εργαστεί προς την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας."

"Δείχνει ότι επιθυμούν να προκαλέσουν"

Δεν είναι θετική εξέλιξη η έκδοση της Navtex για το Barbaros σε περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για μια τεράστια χρονική περίοδο, μέχρι τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σχολίασε ότι η Navtex έχει ισχύ από χθες και ανέμεναν την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ηγετών για να εκδοθεί, κάτι που δείχνει ότι επιθυμούν να προκαλέσουν και ισχύει μέχρι τον Φεβρουάριο. "Δεν είναι τυχαία η ώρα έκδοσής της" πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι προχωρούμε άμεσα σε έκδοση αντι-Navtex και ενημέρωση των εταίρων μας.

"Θα ενημερωθούν όσοι πρέπει να ενημερωθούν πέραν του παράνομου της ενέργειας και για το χρονικό πλαίσιο για έκδοση της συγκεκριμένης Navtex."