Έκτακτο μίνι υπουργικό: Αύριο τα νέα μέτρα -Τα σενάρια (vid)

Έκτακτο μίνι υπουργικό: Αύριο τα νέα μέτρα -Τα σενάρια (vid)

Συνάντηση με υπουργούς συγκάλεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με πληρoφορίες, στο "μίνι υπουργικό" θα παρευρεθούν οι Υπουργοί, οικονομικών, εργασίας και υγείας, δικαιοσύνης και άμυνας.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις προσπάθειες της πανδημίας. υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την επιδημιολογική ομάδα. Αν και δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για την εν λόγω συνάντηση, οι πληροφορίες θέλουν τους επιδημιολόγους να ενημέρωσαν τον ΠτΔ για την κατάσταση των νοσοκομείων αλλά και την επιδημιολογική εικόνα που συνεχώς επιδεινώνεται.

Η χθεσινή σύσκεψη

Η σύσκεψη της Δευτέρας 9/11 στο Προεδρικό, παρουσία σύσσωμης της επιδημιολογικής ομάδας καθώς και ανθρώπων του ΟκΥΠΥ στόχο είχε την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης. Η εν λόγω σύσκεψη που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για να διεξαχθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας γνωστοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε περαιτέρω αγωνία στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα του ολικού lockdown, με τους επιδημιολόγους να εκφράζουν τις απόψεις τους επί τούτου. 

Οι τρεις βασικοί πυλώνες

Βασικοί άξονες της σύσκεψης ήταν η κατάσταση γενικά στην Κύπρο και πιο συγκεκριμένα η κατάσταση της Λεμεσού η οποία παρουσιάζει επιδείνωση αντί μείωση. Σημειώνεται ότι στη Λεμεσό είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα από τις 23/10 και στις 5/11 τα μέτρα αυτά επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες επαρχίες.

Το ζήτημα της Πάφου απασχόλησε επίσης και η επιδημιολογική εικόνα της πόλης η οποία παρουσιάζει κάποια σταθεροποίηση. Τρίτο και σημαντικότερο ζήτημα είναι η πληρότητα των Νοσοκομείων και γενικότερα η κατάσταση του συστήματος υγείας με το βλέμμα φυσικά στην πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Μερικό ή ολικό Lockdown

Τώρα σε σχέση με την εφαρμογή ενός lockdown. Τέθηκε η άποψη για επιβολή lockdown στις δυο επιβαρυμένες Επαρχίες (Λεμεσός και Πάφος). Την άποψη αυτή εξέφρασε δημόσια η δρ.Μαρία Κολιού μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Πρωτοσέλιδο. Η δρ.Κολιού είπε ότι με αυτόν τον τρόπο θα απομονωθεί ο κόσμος εκεί και θα ελεγχθεί. «Γνωρίζουμε ότι το μόνο δραστικό για μείωση των περιστατικών είναι το lockdown», είπε η δρ.Κολιού. Σε αυτό το σενάριο θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα και στις υπόλοιπες Επαρχίες. Έτσι θα μπορέσει να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες επαρχίες υπερβολικός έλεγχος (testing) και η ιχνηλάτηση.

ΠΗΓΗ sigmalive.com