Λευκωσία: Καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους - καταγγέλλει ενέργεια Ερντογάν

Λευκωσία: Καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους - καταγγέλλει ενέργεια Ερντογάν

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, οι κατοχικές Αρχές ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον Τούρκο Πρόεδρο, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, με την παρουσία του στα ιερά χώματα της Αμμοχώστου προβαίνει στην ιταμότερη, από το 1974, πρόκληση κατά του κυπριακού ελληνισμού.

Θα συνοδεύεται από 8 υπουργούς της κυβέρνησης του, τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, και τον κυβερνητικό εταίρο του και επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και 16 βουλευτές.

Λόγω των εορτασμών και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, θα κλείσουν ορισμένοι δρόμοι στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 09.30 το πρωί. Επίσης, το αεροδρόμιο των κατεχομένων θα εξυπηρετήσει μόνο το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, κατά την διάρκεια της άφιξης και της αναχώρησής του και ουδεμία άλλη πτήση.

Είναι σαφές πως η παρουσία του Ερντογάν στην περίκλειστη περιοχή, στέλνει το μήνυμα πως η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει στον εποικισμό της πόλης. Τα σχέδιο είναι να ανοίξει σιγά-σιγά η περίκλειστη περιοχή και να ενωθεί με την υπόλοιπη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σε πρώτη φάση η προσπάθεια στοχεύει στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Είναι σαφές πως η παρουσία Ερντογάν θα δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στους σχεδιασμούς της κατοχικής Τουρκίας. Το κατοχικό καθεστώς προτίθεται να καλέσει τους νόμιμους κατοίκους να προσφύγουν στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών,  την οποία -όπως υπενθυμίζουν- αναγνωρίζει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Αυτή η κίνηση αποσκοπεί στο να ξεκινήσει μια ατέρμονη διαδικασία στην «Επιτροπή» από τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Είναι δε σαφές πως σε περίπτωση που θα επιτραπεί υπό όρους και προϋποθέσεις η παρουσία ενός αριθμού Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών στην περίκλειστη περιοχή,  αυτό θα γίνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και υπό τον έλεγχο του στρατού κατοχής.

Η Λευκωσία καταδικάζει την επίσκεψη 

Η Προεδρία της Δημοκρατίας καταδικάζει τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνοντας σε ανακοίνωση πως αποτελεί μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, υπονομεύει τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

Οι ενέργειες αυτές, τονίζει, προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

Ψήφισμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων στην Αμμόχωστο θα εγκρίνουν σήμερα κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες, το οποίο θα σταλεί στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον Γ.Γ. των Η.Ε. και στην Ε.Ε.

Το πρόγραμμα Ερντογάν.

Για τις 13:30 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, εκεί που αποφάσισαν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να πραγματοποίησουν το προκλητικό τους πικ-νικ.

Το πρόγραμμα του Ερντογάν δεν δόθηκε επίσημα στη δημοσιότητα ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πώς θα φτάσει στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου πριν το μεσημέρι.

Αρχικά θα παρευρεθεί στην στρατιωτική παρέλαση για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, έπειτα στα Βαρώσια και τέλος αναμένεται να εγκαινιάσει το νοσοκομείο της πανδημίας στα κατεχόμενα. 

πηγη ΣΙΓΜΑ- ALPHA-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ