Ιωάννου για νέα μέτρα κορωνοϊού: Δυστυχώς άλλος τρόπος δεν υπάρχει

Ιωάννου για νέα μέτρα κορωνοϊού: Δυστυχώς άλλος τρόπος δεν υπάρχει

H προστασία της δημόσιας υγείας παραμένει o κυρίαρχoς στόχος της στρατηγικής της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης και ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου διαβεβαιώνει ότι κορυφαία προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας του κάθε πολίτη, όπως εξάλλου τόνισε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

"Καλούμαστε να διαχειριστούμε ακραίες καταστάσεις, θέλω να διαβεβαιώσω ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών, να τους προστατεύσουμε από τον κίνδυνο» δηλώνει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στο περιοδικό Insider, που κυκλοφορεί σήμερα με τον «Φιλελεύθερο», το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις των επικεφαλής των τριών υπουργείων που ανέλαβαν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης της κρίσης.

Ο Κ. Ιωάννου τονίζει ότι ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν μπορούσε να δει ότι θα ερχόταν η μέρα που θα ήταν υποχρεωμένος να εκδίδει περιοριστικά διατάγματα της μορφής που έχουμε ζήσει. «Όλα αυτά γίνονται για την προστασία μας, είναι αναγκαία, είναι μέτρα που εφαρμόζονται σε πολλές άλλες χώρες γιατί δυστυχώς άλλος τρόπος δεν υπάρχει» προσθέτει και παραδέχεται ότι πρόκειται για πολύ δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες δεν λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία. «Οι εικόνες που είδαμε από νοσοκομεία προηγμένων χωρών, με ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι είναι συγκλονιστικές, αναστατώνουν τον κάθε άνθρωπο και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα ώστε να τις αποτρέψουμε».

Η ανακοπή της εξάπλωσης του ιού και η ετοιμότητα των νοσοκομείων παραμένουν εδώ και μήνες η προτεραιότητα του Υπουργού Υγείας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς από τους επιτελείς και άλλους υπηρεσιακούς του Υπουργείου, τους συμβούλους επιστήμονες και βεβαίως τη διεύθυνση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, στον οποίο ανήκουν πλέον τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια του δημοσίου, στα οποία πέφτει το βάρος για τη διαχείριση των περιστατικών Covid. «Εδώ και μήνες λέμε συνεχώς ότι ενόσω δεν υπάρχει εμβόλιο και αποτελεσματική θεραπευτική αγωγή, δυστυχώς θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό», δηλώνει ο υπουργός και τονίζει ότι ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθούν οι επιδόσεις των μηδενικών κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν στην Κύπρο μετά την αποτελεσματική διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας.

«Ολη η προσπάθεια, όλες μας οι ενέργειες, όλη μας η στρατηγική αποσκοπεί ακριβώς στην αποφυγή μαζικής επιμόλυνσης ώστε να μην υπάρξει ανάγκη για ταυτόχρονη νοσηλεία μεγάλου αριθμού ασθενών που θα θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια του συστήματος υγείας και να μην μπορεί να τους περιθάλψει» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι έτοιμα από πλευράς υποδομών, εξοπλισμού και προσωπικού. «Αυτή όμως η επάρκεια δεν είναι απεριόριστη, σε καμιά χώρα του κόσμου δεν είναι απεριόριστη» ξεκαθαρίζει και παραπέμπει στο επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που ετοίμασε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τη διαχείριση των περιστατικών Covid. «Έχουμε καθήκον προς τους πολίτες να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας και την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας», διαβεβαιώνει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου. «Σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι δύσκολο να μην υπάρξουν λάθη, αστοχίες, ελλείψεις, κενά και παραλείψεις. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τιτάνια προσπάθεια την οποία θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Και για εμάς, πρώτη προτεραιότητα είναι να σώσουμε τις ζωές των πολιτών, να διασφαλίσουμε την υγεία του κάθε πολίτη. Αυτή είναι η προσπάθειά μας, η αρχή και το τέλος της κάθε μας ενέργειας», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το εμβόλιο

Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη εμβολίου είναι πηγή ανακούφισης αυτή τη δύσκολη ώρα. Το υπουργείο Υγείας μερίμνησε εγκαίρως ώστε η Κύπρος μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από τις ενέργειες της Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου, να συμπεριληφθεί στο σχέδιο αγοράς επαρκούς ποσότητας εμβολίων. Η Κύπρος έχει ζητήσει πέραν του ενός εκατομμυρίου εμβόλια για να καλύψει και τους Τουρκοκύπριους πολίτες και μέχρι τώρα έχει κλειδώσει η εξασφάλιση 800 χιλιάδων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έρθει σε συμφωνία με διάφορες εταιρείες για την πρόσβαση στο εμβόλιο, γεγονός που διασφαλίζει αρκετές ποσότητες και για την Κύπρο. Πρόκειται για την γαλλο-γερμανική σύμπραξη Biontech/Pfizer, την AstraZeneca, Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac και Moderna.  «Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα υπάρχουν κι άλλα καλά νέα γύρω από αυτό το ζήτημα», καταλήγει ο υπουργός Υγείας.