Στο Αζερμπαϊτζάν ο Τατάρ με στόχο την αναγνώριση - Η σημασία Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Στο Αζερμπαϊτζάν ο Τατάρ με στόχο την αναγνώριση - Η σημασία Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Νέα δεδομένα με επιπτώσεις και στο Κυπριακό ενδεχομένως να προκαλέσουν οι εξελίξεις στον Καύκασο και συγκεκριμένα η νίκη των Αζέρων-Τούρκων στο μέτωπο του Ναγκόργνο-Καραμπάχ κατά των Αρμενίων.

«Μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό,  θα είναι ένα βήμα που θα μας φέρει σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση», δήλωσε χθες ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Ταράρ.   Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά ΜΜΕ,  ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεβ,  κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ  στο Αζερμπαϊτζάν για επίσημες συναντήσεις. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση και πως συνδέεται ο πόλεμος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τις προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους

Για την εξέλιξη αυτή πανηγυρίζει και η «Τουρκική Ένωση Νεολαίας Κεμαλιστών». «Όλος ο κόσμος θα αναγνωρίσει σύντομα την ‘’ΤΔΒΚ’’», όπως αποκαλούν το ψευδοκράτος.

Στα πανηγύρια της ντροπής χθες, εμφανίζονταν και σημαίες του Αζερμπαϊτζάν με το σύνθημα «Μας φοβούνται. Αυτά είναι τα βήματα του Τουράν».

O στρατός του Τουράν

Όπως μεταδίδουν Τούρκοι αναλυτές με  την απελευθέρωση του Καραμπάχ, το πρόβλημα της αποτυχίας του Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει το ψευδοκράτους έχει πλέον τελειώσει. Μετά το Αζερμπαϊτζάν οι Τούρκοι επιδιώκουν όπως το ψευδοκράτος αναγνωριστεί και από την άλλη φιλική τους χώρα, το Πακιστάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η τουρκική εφημερίδα «Turkiye» αναφέρει πως η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν τον Καραμπάχ».Η ίδια εφημερίδα που πρότεινε και τη δημιουργία «Στρατού του Τουράν».

Πριν από μια περίπου βδομάδα ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε μέσω του «επίσημου» λογαριασμού της «προεδρίας» του ψευδοκράτους: «Υποστηρίζουμε τον αγώνα του Αζερμπαϊτζάν να σώσει τα κατεχόμενα εδάφη του.  Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της πόλης Σουσί, η οποία είναι κρίσιμη για την απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από την κατοχή. Συγχαρητήρια για τη νίκη καρντάσια μας».

Για τις σφαγές των Αζέρων κατά των Αρμενίων πανηγύριζαν μάλιστα με αυτοκινητοπομπές σε δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Ακιντζί-Αζερμπαϊτζάν-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποκάλυψε στο πλαίσιο συνέντευξή του στο τουρκικό CNN τους λόγους της μη αναγνώρισης των κατεχομένων από το Αζερμπαϊτζάν.  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόβος για απαίτηση των Αρμενίων της αυτόνομης περιοχής του Καραμπάχ για αυτοδιάθεση λειτουργούσε ανασταλτικά στην όποια διάθεση του Αζερμπαϊτζάν για αναγνώριση των κατεχομένων.

Όπως σημείωσε, παλαιότερα,  είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αζέρο Υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, όπου και δέχτηκε ερωτήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο Αζέρος αξιωματούχος ρώτησε τι πρόκειται να συμβεί εάν δεν υπάρξει λύση και οι Τ/κ ψηφίσουν «ναι» και οι Ε/κ «όχι» σε επερχόμενο δημοψήφισμα. Ο κατοχικός ηγέτης τού απάντησε ότι είναι εμφανές το τι θα επακολουθήσει. «Στο τέλος θα μας αναγνωρίσετε και θα συνεχίσουμε την πορεία μας», είπε, για να λάβει την απάντηση «Αχ... Το Καραμπάχ».

 «Ανησυχούν (οι Αζέροι), αν κάποια μέρα έρθουν αντιμέτωποι με την απαίτηση (των Αρμενίων του Καραμπάχ) για αναγνώριση», είπε ο Ακιντζί, προσθέτοντας ακόμη πως ο Αζέρος Υπουργός τον παρότρυνε να εφαρμόσει στην Κύπρο μια ομοσπονδιακή λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για επίλυση και του δικού τους εσωτερικού προβλήματος.