Στην Κύπρο στις 27 Νοεμβρίου η Λουτ - Συνάντηση με Αναστασιάδη και Τατάρ

Στην Κύπρο στις 27 Νοεμβρίου η Λουτ - Συνάντηση με Αναστασιάδη και Τατάρ

Στην Κύπρο θα βρεθεί στις 27 Νοεμβρίου η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ με σκοπό να βολιδοσκοπήσει τα δύο μέρη. 

Η κ. Λουτ θα συναντηθεί τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον νεοκλεγέντα Τ/κ Ηγέτη Ερσίν Τατάρ και αφού ακούσει και καταγράψει τις απόψεις τους, αναμένεται να γίνει γνωστό και το κατά πόσον θα οδηγηθούμε σε μια διάσκεψη 5+1 υπό τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Η κάθοδος Λουτ πάντως γίνεται σε μία δύσκολη περίοδο για το Κυπριακό, δεδομένου πως τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Τ/κ Ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκαν επανειλημμένα σε λύση δύο κρατών, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα πως μόνο εύκολο δεν θα είναι να τεθεί ως βάση το Πλαίσιο Γκουτέρες, ώστε να αρχίσει απ’ εκεί εκ νέου συζήτηση που να μπορεί να οδηγήσει μάλιστα σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μικρό καλάθι κρατά η κυβέρνηση

Το σόου που πραγματοποιήθηκε στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων την Κυριακή, σε συνάρτηση με τις τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και δη το ερευνητικό πλοίο Barbaros που πηγαινοέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ μόνο καλό κλίμα δεν δημιουργούν μεταξύ των μερών. Μάλιστα, η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα και λόγω του καλέσματος που έκαναν Ερντογάν – Τατάρ προς του Αμμοχωστιανούς να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Πέραν των πιο πάνω, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιμείνει σε λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ωστόσο αν δεν καταστεί εφικτή δεν θα αποτελέσει έκπληξη να προτείνει την «Αποκεντρωμένη Ομοσπονδία». Υπενθυμίζεται ότι την εν λόγω πρόταση έκανε και στο παρελθόν ο κ. Αναστασιάδης χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες. Δέον να σημειωθεί πως ούτε ο Αβέρωφ Νεοφύτου βλέπει αρνητικά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

πηγη ΠΟΛΙΤΗΣ