Τατάρ: Απευθύνουμε έκκληση στους Ε/κ να επιστρέψουν στα Βαρώσια

Τατάρ: Απευθύνουμε έκκληση στους Ε/κ να επιστρέψουν στα Βαρώσια

Τις γνωστές του θέσεις υπέρ της λύσης δύο κρατών επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αγγλόφωνο τουρκικό δίκτυο ΤRT από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. 

Αναφέρθηκε στα Βαρώσια λέγοντας πως όλες οι προτάσεις που έγιναν στο παρελθόν απορρίφθηκαν και ως εκ τούτου εδώ που έφτασαν σήμερα τα πράγματα δεν υπάρχει νόημα να παραμένει κλειστό.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σκοπός τους είπε στο θέμα των Βαρωσίων είναι να διασφαλίσουν επιστροφή των παλιών ιδιοκτητών στις περιουσίες τους και πρόσθεσε ότι η κίνησή τους τυγχάνει στήριξης και από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Σημείωσε ότι το άνοιγμα της πόλης θα ήταν η πιο ορθή και η πιο λογική απόφαση από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων» της «ΤΔΒΚ».

«Απευθύνουμε έκκληση να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι στις περιουσίες τους, να ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους αν το επιθυμούν, όμως όλα αυτά θα είναι εντός των συνόρων της ΤΔΒΚ», πρόσθεσε.

Πάρα πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις πλευρές

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις πλευρές και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

«Όπως ξέρετε η πολιτική ισότητα είναι μία από τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις για μιαν μόνιμη και βιώσιμη λύση», ανέφερε ο Τατάρ υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε πολλές προτάσεις λύσεις στο παρελθόν, όπως το Σχέδιο Ανάν.

Υπενθυμίζοντας ότι κατέρρευσε η διαδικασία των συνομιλιών που διεξήχθη για τελευταία φορά στο Κραν Μοντάνα το 2017 με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, ο Τατάρ υποστήριξε ότι όλοι είχαν αποδεχθεί ότι αυτή η διαδικασία ήταν η τελευταία δοκιμή για την ομοσπονδιακή λύση και ότι δεν αξιοποιήθηκε μια σημαντική ευκαιρία. Είπε επίσης ότι μετά την διακοπή των συνομιλιών, τόσο ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί όσο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσαν ότι είχε καταρρεύσει η διαδικασία για ομοσπονδία.

«Δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη»

Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη, ο Τατάρ υποστήριξε ότι στο εξής πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην λύση δύο κρατών που στηρίζεται στην συνεργασία στην Κύπρο.

Σημειώνοντας ότι τα «δύο κράτη» στο νησί θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως η υγεία, ο Τατάρ ανέφερε ότι τις προάλλες πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά συνεργασία και θεραπεία 100 Ελληνοκυπρίων ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών που κτίστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Είπε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ελληνοκυπριακή πλευρά και ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό πρέπει πλέον να εξελιχθεί με αυτά τα μοντέλα συνεργασίας και να «πάρει μιαν σταθερή μορφή».

«Αυτό που λέω είναι πολύ ξεκάθαρο. Αν είστε ειλικρινείς και πραγματιστές, δεν υπάρχει νόημα να χαθεί άλλος χρόνος. Το χάσιμο χρόνου σημαίνει ότι ξοδεύονται άσκοπα οι ελπίδες του κόσμου», υποστήριξε.

 «Θέλουν ενιαίο κράτος, όχι ομοσπονδία»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Τατάρ ανέφερε ότι αυτό που αντιλαμβάνονται και επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι ως ομοσπονδιακή λύση είναι ουσιαστικά ένα κεντρικό κράτος και όχι μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

Προειδοποιώντας ότι σε μιαν πιθανή ομοσπονδιακή λύση θα καταργηθεί όλο το σύστημα, οι «νόμοι» και οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων κατά τα τελευταία 46 χρόνια, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα χρησιμοποιήσουν την διεθνή τους αναγνώριση και το πλεονέκτημα από την ένταξη στην ΕΕ εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Ισχυρίστηκε ότι σε μια παρθενογένεση που θα υπάρξει με μια πιθανή ομοσπονδιακή λύση, χάρις στο νέο ιδρυτικό κράτος, οι Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν όλα όσα απέκτησαν τόσα χρόνια. «Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεχτη για εμάς», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι με την ενεργοποίηση των θεμελιωδών ελευθεριών που υπάρχουν στην ΕΕ σε μιαν ομοσπονδιακή λύση θα καταστεί αδύνατον να παραμείνουν όρθιοι οι Τουρκοκύπριοι ως χωριστή οντότητα και δεν θα μπορέσουν να προστατευθούν από τους Ελληνοκύπριους και τα άλλα έθνη της ΕΕ.

Πρόσθεσε και το εξής: «Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ελληνοκύπριοι ή οι Έλληνες θα εγκαθίστανται στην βόρεια Κύπρο, θα κάνουν επενδύσεις ή θα μπορούν να αγοράζουν περιουσίες. Εμείς θα μείνουμε ανυπεράσπιστοι σε μια τέτοια κατάσταση και ο τουρκοκυπριακός λαός θα καταβροχθιστεί και θα χαθεί εκ μέρους των μεγάλων».

«Δεν θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο στα Βαρώσια»

Ερωτηθείς για το Βαρώσι, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλα τα βήματα που θα γίνουν θα είναι εναρμονισμένα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα λύσουν το περιουσιακό μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Επαναλαμβάνοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι μέρος του Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, ο Τατάρ είπε ότι και το ΕΒΚΑΦ θα αποταθεί στην εν λόγω Επιτροπή και θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες. Απευθύνοντας ξανά έκκληση στους ιδιοκτήτες των περιουσιών στο Βαρώσι να αποταθούν στην Επιτροπή, ο Τατάρ υποστήριξε ότι καμία περιουσία δεν θα διανεμηθεί σε άλλους για πολιτική και οικονομική κέρδος. Πρόσθεσε και τα εξής:

«Δεν θα κινηθούμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο ή τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παρατηρητήρια στην περιοχή. Δεν μας ενοχλεί καθόλου να συνεχίσουν να μένουν εδώ. Αν το επιθυμούν, μπορούν να αυξήσουν και τον αριθμό των παρατηρητών τους».

Ο Τατάρ υποστήριξε επίσης ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών πρέπει να γίνονται δεχτές από τον κόσμο.

Έχουμε διαφωνίες με τον Αναστασιάδη

Όταν ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τατάρ ανέφερε ότι προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων και επεσήμανε ότι έχουν διαφωνίες. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διοικούν τον εαυτό τους κάτω από την στέγη του δικού τους κυρίαρχου κράτους και έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους το μέλλον τους. Ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθούν ποτέ να γίνουν μειονότητα κάτω από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο κράτη στο νησί και δεν υποχρεούνται να καταβάλουν προσπάθεια για ένα νέο μόρφωμα.

Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη, ο Τατάρ είπε ότι θα είναι χρήσιμη από την άποψη του ότι όλοι θα θέσουν στο τραπέζι τις απόψεις τους.

Θα επισκεφθώ το Αζερμπαϊτζάν 

Ο Τατάρ υπενθύμισε ότι σύντομα σκοπεύει να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι θα αυξήσει τις προσπάθειες αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» διεθνώς. Σημείωσε ότι έχουν ήδη καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να βελτιώσουν ακόμα πιο πολύ αυτές τις σχέσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μαζί με την Τουρκία θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα πάρουν αποτέλεσμα από τις προσπάθειές τους.